Co kam patří? Řekneme vám, jak mít ledničku jako ze škatulky

Spotřebiče 19. února 2018 | 14:15 — Marie Drahá
V reklamách vypadá tak hezky a uspořádaně! Když ale otevřeme lednici doma, je přeplněná a stejně máme dojem, že v ní nic není. Chyba systému. Když se naučíme, že každá potravina má své místo, nemusíme se stydět otevřít ledničku ani před návštěvou.
Další 4 fotografie v galerii
Lahve mají v lednici také své místo / Pixabay

Zásadní chybou je, že má spousta lidí v chladničce potraviny, které do ní vůbec nepatří. Jednak zabírají místo, jednak jim to vůbec neprospívá. Jsou to například citrony, rajčata, jakékoliv ovoce, hořčice a kečupy, plechovky nebo neotevřené paštiky a marmelády. Patří na linku nebo do spíže. Už vůbec nebudeme diskutovat o bramborách, česneku nebo cibuli.

Přesto je většinou ve vícečlenné domácnosti potíž udržet v lednici stálý pořádek. Není třeba však v tom hledat žádnou vědu. Připomeňte si pravidla, co kam dávat, a zjistíte, že nemusíte uklízet chladničku každý druhý den, ale třeba jednou za týden. Odměnou vám bude dokonalý přehled a hlavně funkčnost.

Systém uspořádání potravin je totiž důležitý především kvůli rozdílným teplotám v jednotlivých částech ledničky. Že je třeba, aby kolem nich cirkuloval vzduch, a ona pořád nespínala, snad netřeba připomínat.

Zelenina do šuplíků, maso do boxu

Co kam v lednici patří? Jako vzor si nebudeme brát americkou lednici, ale takovou, kterou má doma většina z nás: několik oddílů rozdělených poličkami, výsuvný box a dva šuplíky vespod. Jimi také začneme. Do šuplíků nepatří zbytky od oběda ani salámy, ale výhradně zelenina. Uložit do nich můžeme kapustu, květák, řepu, brokolici, saláty nebo kořenovou zeleninu. Nikoliv v igelitovém sáčku. Nad zeleninovými šuplíky bývá většinou výsuvná přihrádka. Do ní patří syrové maso nebo ryby.

Mléčné výrobky oddělte od masných

Do prostřední části lednice můžeme naskládat sýry, jogurty, mléko, uzeniny nebo otevřené paštiky. Mléčné výrobky i masné by však měly být od sebe kvůli možným bakteriím odděleny. Hygieničtější je zabalit je do alobalu nebo nějakého celofánu. Do středu lednice může i máslo. Hotová jídla se skladují nahoře. I tam ale mohou být uzeniny, jogurty nebo sýry. Desatero pro správné zacházení se spotřebiči najdete zde.

Vajíčka do držáků ve dveřích

Největší teplo je na dveřích chladničky. Dole skladujeme obvykle mléko, pivo, víno, minerálky. Uprostřed by měla být vajíčka v držácích, nahoru můžeme dát máslo, otevřené plechovky. Obojí je možné přehodit. Vybrané potraviny, které nestíháme spotřebovat, patří do mrazáku. Jakmile se objeví v lednici plíseň, je třeba ji kompletně desinfikovat a ve vlastním zájmu se zbavit otevřených potravin.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu