Nejlevnější pomocník do zásuvky. S vaším starým chlebem umí doslova zázraky

Kuchyně 19. března 2018 | 10:37 — Marie Drahá
Zužitkovat doma starší chleba není žádný problém. Pokud se vám nechtějí smažit kostky do polévky nebo dělat placky, poslouží starý dobrý topinkovač. Jestli si říkáte, že jde o dalšího žrouta elektřiny, buďte zcela bez obav. Deset topinek týdně vás vyjde maximálně na stovku ročně.
Další 4 fotografie v galerii
Luxusní snídaně během chvilky. A s minimem nákladů na energii / Shutterstock

Topinkovač je nejlevnějším pomocníkem do zásuvky v kuchyni. Jeho provoz je pro srovnání asi o pětistovku ročně levnější než například kávovar. Nejlevnější přístroj se dá přitom pořídit už za pár stovek korun. Sice „jenom“ opéká topinky, ale tomu, kdo si jej pořizuje právě k tomuto účelu, bohatě stačí.

Dražší kousky si umí kromě luxusní snídaně poradit i s rozmrazováním nebo rozpékáním už staršího pečiva. Většinou všechny jsou opratřeny časovačem a různým počtem opékacích stupňů. Velmi praktický je i zásobník na drobky. Dalšími vychytávkami jsou automatické centrování, nástavec na pečivo nebo protipachový kryt. Ten oceníte v případě, že topinkovač nepoužíváte pravidelně. V otvorech se totiž usazuje prach, který po opětovném spuštění přístroje nepříjmeně zapáchá. Funkce stop okamžitě zastaví proces opékání.

Čím vyšší příkon, tím rychlejší opečení

Topinkovače najdete v obchodech různé hmotnosti, rozdílným počtem otvorů pro pečivo a obsluhou. Liší se pochopitelně i materiálem. Velmi jednoduše se udržuje plast, odolnější a také snadný na údržbu je ovšem lakovaný kov. Některé druhy přístrojů bývají dokonce neonově podsvícené. Menší kousky pečiva vám umožní lehce vyndávat funkce extra zdvih. Na trhu jsou k dispozici výrobky s příkonem začínající na 500 W a končící až na 2500 W. Čím vyšší číslo, tím rychlejší opečení. Jak správně balit pečivo, aby zůstalo co nejkřupavější, se dozvíte zde.

Ani designové kousky nestojí majlant

Pokud o koupi topinkovače uvažujete, položte si nejdřív otázku, k čemu chcete, aby sloužil. Potom už se můžete rozhodovat na základě funkcí, ceny a vzhledu. Mějte však na paměti, že nevzhledný přístroj dlouho používat nevydržíte. Jíme očima a totéž platí o přípravě jídla. Nezapomeňte se proto podívat ani po designových kouscích. Překvapí vás, že některé typy vás určitě nezruinují.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu