Čtyři chyby, kterých se dopouštějí mnozí milovníci vína. Jak jej správně skladovat?

Tipy a inspirace 20. března 2018 | 07:30 — Marie Drahá
Stalo se vám už, že jste si doma otevřeli láhev vína a bylo zkažené? Nebo že stejná značka, odrůda i ročník chutnala docela jinak, než když jste ji pili před nákupem? Na vině je pravděpodobně špatné skladování.
Dalších 7 fotografií v galerii
Znáte pravidla, kterými se řídit při skladování vína? / Shutterstock

Stavěním lahví ve stylu kdekoliv je zrovna místo si dobré víno určitě nezajistíte. A může se pyšnit klidně pěti oceněními. Pokud chcete, aby neztratilo svou chuť a buket ani po čase, vyvarujte se následujících chyb, kterých se dopouští řada českých konzumentů.

1. Nastojato

Viděli jste někdy u vinařů, že by lahve s vínem stály? Maximálně tak načaté. Víno totiž musí ležet, aby bylo v kontaktu s korkem. Pokud se stane, že vyschne, může se skrze něj dostat do lahve vzduch a víno se lehce zkazí. Na trhu se dá sehnat celá řada stojanů a regálů. Některé můžete postavit kamkoliv do vhodného prostoru, jiné vytvoří krásnou dekoraci na zdi, případně se mohou stát součástí kuchyňské linky. Pozor, lahve by neměly ležet blízko elektrických spotřebičů. Vínu totiž vadí i drobné otřesy nebo častá manipulace.

2. Nestálá teplota

Každé víno vyžaduje stálou teplotu, ideálně chlad, tmu a vlhko. Ne nadarmo jej vinaři skladují ve sklepech, kde jsou pro něj ideální podmínky. Pokud sklep nemáte, nejdřív dobře popřemýšlejte nad tím, kam víno uložíte. Někdy totiž nesplňuje vhodné podmínky ani klasická spíž. Například bílé a růžové víno má rádo teplotu mezi devíti a jedenácti stupni a vlhkost 65 až 80 %. I když bude teplota o něco vyšší, nebo naopak nižší, nevadí to tolik, jako když stále kolísá. To vínu škodí. V lahvi se může srážet vinný kámen nebo tvořit mikroorganismy. Při nižší vlhkosti se zase víno odpařuje, při vyšší mohou vznikat plísně.

3. Vedle čistidel

Dávejte si pozor na to, v blízkosti jakých surovin víno ukládáte! Korek totiž nasává veškeré okolní pachy. Z ovoce nebo potravin, které aroma nemají, špatné aroma nechytne. Opakem mohou být brambory, česnek nebo nedej bože dezinfekční přípravky. Uchovávat víno vedle chemikálií je doslova tabu. Jak vyčistit skvrny na sedačce od vína, vám poradíme zde.

2. Otevřené týdny

V některých případech je lepší nechat víno vydechnout. Rozvine se aroma i chuť. Tímto pravidlem se však neřiďte při skladování. V lednici sice vydrží zašpuntované víno i několik týdnů, na jeho chuti se to však většinou projeví. Stárne. O otevřené lahvi snad ani nemůže být řeč. Pokud uchováme lahev mimo lednici, riskujeme, že se nápoj zkazí. Vadí mu přebytečný vzduch. V PET lahvi z vinotéky jde stlačit, v případě skleněných lahví se někdy doporučuje přelít zbytek vína do menší. Ovšem ideální je vypít jej, dokud má ty nejlepší vlastnosti. Platí, že mladá vína jsou obzvlášť náchylná.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu