Super tipy, jak ušetřit v kuchyni při vaření, mytí nádobí i chlazení potravin

Kuchyně 22. března 2018 | 11:27 — Marie Drahá
Špatné návyky nás mohou přijít pěkně draho. Některé z nich si přitom ani neuvědomujeme. Překvapí nás jenom účty a skutečnost, že skoro nic neušetříme. Jak z toho ven? Poradíme vám, jak si peníze pohlídat hezky z gruntu.
Dalších 5 fotografií v galerii
Nevycházíte s penězi? Víme, kde všude je možné ušetřit. / Shutterstock

Sporák, nádobí, myčka nádobí i chladnička. Za tím vším stojí nemalé náklady, ale i obrovská možná úspora. Záleží pouze na tom, jakým způsobem jste v kuchyni zvyklí fungovat.

Na čem vaříte?

  • Indukční deska stojí nejvíc, ale vaření na ní je nejlevnější.
  • O polovinu méně než na elektrickém sporáku vás vyjde příprava jídla na plynu. Spotřebu však zvýší hořáky zanesené mastnotou.
  • Pokud vaříte na elektřině, vypínejte sporák klidně deset minut před koncem vaření. Využijete zbytkové teplo.
  • Vždy používejte nádobí odpovídající velikosti hořáku nebo plotýnkám. Podle propočtů ušetříte až 30 procent energie.

V čem vaříte?

  • Nádobí hraje při úspoře velkou roli. Zatímco nerez a měď na sebe více „vážou“ teplo, smalt na tom není tak dobře.
  • Náklady i čas jednoznačně ušetří tlakové hrnce. Jakékoliv hrnce, v nichž vaříte, by měly mít rovné dno.
  • Vždy používejte na hrnec poklici. Při vaření ušetříte až čtyřnásobně.
  • Vodu uvaříte daleko rychleji a za menší peníze než na plotně v rychlovarné konvici. Vařte však jen tolik, kolik spotřebujete. A pravidelně čistěte vodní kámen! Osvědčuje se například kyselina citrónová.
  • O polovinu levnější než na sporáku je ohřev v mikrovlnné troubě.

Jak myjete?

  • Daleko úspornější než dřez je mytí v myčce. Vysoká je však počáteční investice. Myčku je navíc nutné pravidelně čistit a pouštět ji až v okamžiku, kdy je plná.
  • Vyšší energetická třída znamená v případě nákupu spotřebičů větší úsporu. Platí to o všech, které jsou permanentně v zásuvce. Skvělé vychytávky, které fungují a navíc šetří vaši peněženku při úklidu domácnosti, najdete zde.

Jak chladíte a mrazíte?

  • Ledničku nenechávejte nikdy dlouho otevřenou. Vlivem tepla bude častěji spínat. Stejně tak by neměla stát blízko trouby nebo sporáku.
  • Do chladničky nepatří teplé potraviny, i ty zvyšují náklady. Pravidelně z ní odstraňujte námrazu.
  • Lednička si lépe udrží svou teplotu, když je plná. Je dobré vysát jednou za čas prach na zadní mřížce.
  • Pultové mrazničky jsou méně náročné na elektřinu než skříňové varianty.
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu