Nejlepší doba na sázení trvalek je nyní, rostlinky stihnou v teplé půdě dobře zakořenit

Exterier 16. září 2020 | 16:05 — Marie Drahá
Chcete se několik let těšit z rozkvetlých záhonů před domem? Nezapomeňte si na podzim vysadit trvalky. Pokud to zvládnete během několika týdnů, stihnou se ještě rostlinky v teplé půdě dobře zakořenit. Trvalky mají hned několik výhod. Ušetří vám peníze i čas strávený na zahradě.
Dalších 5 fotografií v galerii
Barevně kvetoucí trvalky vytvoří u domu jedinečné zátiší / Depositphotos

Zatímco letničky nebo dvouletky je nutné pravidelně obměňovat, dlouhověké rostlinky zvané trvalky vydrží na zahradě minimálně tři až čtyři roky, některé dokonce celá desetiletí. Hodí se do všech typů zahrad. Jedinečnou atmosféru dodají květinovým záhonům, ale také přírodním zahrádkám nebo stále oblíbenějším štěrkovým prérijním záhonům. Některé druhy se dokážou obejít bez vody skutečně dlouho a kvetou i v zimě. Zahradníci tvrdí, že pro každé místo existuje vhodná trvalka.

Trvalky, které stojí za to pěstovat

Než se dostaneme ke konkrétním druhům trvalek, je třeba zmínit, že dlouhověké rostlinky plní významnou ekologickou funkci. Mohou představovat obživu pro některé druhy ptáků nebo například skrýš pro hmyzí larvy. Některé trvalky jsou navíc jedlé a vypadají skvostně na talíři i sladkých delikatesách. Jsou mezi nimi také léčivky.

  • Pokud se poohlížíte po trvalce, která je jednoduchá na pěstování, rychle roste a opakovaně kvete, sáhněte po lupině mnoholisté. Skvěle se hodí do venkovských zahrad a je nejen dekorativní, ale také užitečná. Půdu totiž obohacuje o kyslík. Lupina se dá pořídit v nejrůznějším barevném provedení.
  • Motýly spolehlivě na zahrádku přilákají plamenky. Kvetou od jara až do podzimu a dobře se snáší s jinými druhy trvalek. Mají rády dostatek slunce, zato se vám odmění nádhernou vůní. Bohaté květy Plamenek jsou k dostání v jednobarevných i vícebarevných variantách.
  • Sušší půda nijak nevadí řebříčku tužebníkovému. Je aromatický, takže rovněž láká motýly a miluje slunce. Řebříček patří mezi vyšší trvalky a pyšní se hustými chocholky, jež tvoří velké množství zlatožlutých kvítků.

  • Velmi oblíbené jsou mezi pěstiteli také denivky. Kvetou pouze od začátku do konce léta, ale tvoří nádherné trsy s dlouhými trávovitými listy a elegantními květy. Velice rychle odkvetou, ale čím je denivka starší, tím víc květů se na ní objevuje.
  • Více než metr může vyrůst rozrazil klasnatý. Snese i větrné místo nebo polostín a nejlépe vynikne ve společnosti dalších trvalek. Kvete po celé léto a zahrádku zkrášlí modrými, bílými, růžovými či fialovými květy ve tvaru hvězdice. Rozrazilu to sluší i v minimalistických zahradách.
  • Mezi dřevinami i ostatními trvalkami vyniká rozchodník nádherný. Kvete od srpna do září drobnými růžovými květy, miluje plné slunce a nevadí mu suchá půda. Nařezat si jej můžete i domů do vázy, kde poměrně dlouho vydrží.
  • I při minimální péči bohatě kvete přes celé léto třapatka zářivá. Hodí se jak do městské, tak venkovské zahrady. Nejlépe vynikne, když má kolem sebe trochu prostoru nebo ji umístíte do popředí. Miluje teplo a sušší půda jí nijak nevadí.
  • Květinovou zahradu a smíšené záhony hezky doplní tradiční zvonky. Na pěstování jsou nenáročné a časem se rozrostou, s čímž je třeba při vysazování počítat. Nejvíce jim vyhovuje polostín. Zvonky lze pořídit s bílými, modrými i fialkovými květy.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu