Osvědčené fígle a postupy, jak zaopatřit zahradu v zimním období

Exterier 22. října 2020 | 12:51 — Marie Drahá
Přestože se v hobby marketech na podzim dveře netrhnou, spousta zahrádkářů nedá dopustit na osvědčené rady a postupy našich předků, kteří se obešli bez kupovaných hnojiv i dalších pomůcek. Při péči o zahradu dokázali využít zbytky z kuchyně a vše, co měli zrovna po ruce.
Další 3 fotografie v galerii
Mladé stromky a rostlinky je vhodné ochránit před zimou nemrznoucí směsí / Depositphotos

Používání běžných prostředků je dostupné, levné a šetrné k přírodě. Nápady, které fungovaly před desítkami let, fungují i dnes a moderní postupy v mnohém předčí. Několik zajímavých tipů, které vám pomohou s údržbou zahrady nebo uskladněním úrody v zimním období, je toho důkazem.

Likvidace hub u stromů

Chcete-li se zbavit hub u paty stromů, rozmíchejte stroužek česneku v trošce olivového oleje, přidejte půl litru vody a několik kapek prostředku na nádobí. Protřepejte a uchovejte 24 hodin v uzavřené nádobě v chladu. Poté ještě nařeďte vodou a nastříkejte ke stromům.

Ochrana rostlin a stromků

Pokud chcete ochránit mladé stromky či rostlinky před prvními mrazíky, vyrobte si glycerinovou nemrznoucí směs. Smíchejte v litru vody lžičku lihu a lžíci glycerinu. Směs nalijte do rozprašovače a nastříkejte na každý stromek nebo rostlinku.

Uchovávání mrkve v zemi

I přes zimu můžete nechat mrkev v záhonu. Stačí, když odříznete všechnu zvadlou nať těsně u země a mrkev překryjete silnou vrstvou listí a následně rašelinou. Přírodní pokrývka deštěm ještě zesílí a mrkev ochrání. Mrkev můžete postupně odebírat, vždy odstraníte jen část ochranné vrstvy.

Ochrana cibulek před zvířaty

Cibulky v zemi ochráníte v zimě před kočkami a myšinou tak, že je překryjete silnou vrstvou pichlavého cesmínového listí. První zvíře, které se o ně popíchá, bude varovat ostatní. Dále čtěte: Jak vyhnat cizí kočky z vlastního pozemku.

Stříhání živého plotu

Jestli si chcete usnadnit uklízení zbytků při zastřihování živého plotu, vždy pod něj natáhněte starou plachtu nebo prostěradlo. Poté ji jednoduše sbalíte, vysypete a máte uklizeno.

Zpomalení klíčení zeleniny

Proti klíčení uskladněné zeleniny v zimě existují tři rady. Cibule déle vydrží, pokud její kořen krátce ožehnete zápalkou. Česnek a šalotku uskladněte vždy kořenem dolů na vrstvě soli, brambory se vyplatí posypat drceným dřevěným popelem.

Skořápky pro ptáčky

Jestli si pomalu chystáte krmivo pro ptáčky, nezapomeňte zužitkovat i skořápky od vajíček. Nejdříve je usušte a poté je v misce položte vedle zrní. Skořápky pomáhají ptákům v trávení, protože rozmělňují potravu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu