Venkovské zahrádky mají své kouzlo. Jsou okrasné, ale také jedlé a léčivé

Exterier 12. dubna 2021 | 10:18 — Marie Drahá
Možná už přemýšlíte, jak si letos zvelebit svou zahrádku či záhon před domem. Chcete, aby lahodila oku, ale přitom z ní mít užitek? Vsaďte na venkovský styl, který zdaleka není pouze výsadou venkova. Kvůli snadné údržbě si získává oblibu u celé řady pěstitelů.
Dalších 5 fotografií v galerii
Sazeničky se uchytí mnohem dřív a lze je kombinovat se semínky / Depositphotos

V klasické venkovské zahrádce mají vždy zastoupení tradiční květiny, jež doplňují léčivky a nezřídka také ovoce a zelenina. Půvab jí dodává skutečnost, že na první pohled vypadá bez řádu. Venkovský styl je přírodní, rozvolněný a rozhodně nepůsobí usedle. A v tom právě tkví jeho kouzlo.

Kopretiny do vázy, lichořeřišnici na talíř

Na slunných stanovištích se nejvíce daří pivoňkám, vlčímu máku, srdcovce nádherné i slunečnicím. Tyto druhy květin se ostatně řadí k těm nejkrásnějším, které se na venkovských záhonech nejčastěji objevují. Často je doplňují velkokvěté kopretiny nebo lichořeřišnice větší, jejíž květy jsou jedlé a hodí se na moučníky i do salátů. Oblíbené jsou rovněž levandule, dokážou totiž zahnat otravný hmyz.

Zapomínat bychom neměli ani na další trvalky. Velké oblibě se těší třapatka, zavinutka, vrbina, také orlíček, zvonek nebo stračka. Na záhon venkovské zahrady se ale hodí také plaménky, krásenky, jiřinky, samozřejmě i nejrůznější odrůdy růží. Pokud chcete pojmout svou zahrádku tematicky, zkuste si na ní zřídit motýlí záhon nebo kout, který potěší opylovače.

Z bylinek zaujme kontryhel i měsíček

Žádná venkovská zahrádka se pak neobejde bez bylinek, které najdou uplatnění při nejrůznějších neduzích i v kuchyni. Hodí se mít po ruce šalvěj, heřmánek, mátu i meduňku. Záhon vám provoní rozmarýn, dobromysl, kontryhel, heřmánek nebo měsíček, který jej zpestří nádherně zbarvenými oranžovými květy.

Venkovská zahrada je nejkrásnější v období květu. Hodí se pro vazbu nejrůznějších kytic, kterými si můžete pravidelně zdobit jídelní kout. Je ideálním příkladem toho, jak propojit estetickou a užitkovou funkci zároveň. Dále čtěte: Jak zabránit tomu, aby jarní mrazíky zničily úrodu i květinové záhony.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu