Květináče, které odolají slunci, větru i dešti. Víme, jaké na terasu vybrat

Exterier 02. května 2021 | 13:51 — Marie Drahá
Kvetoucí terasa či balkon mohou být ozdobou každého domu. Aby vypadaly skutečně stylově, je třeba dbát i na takovou věc, jako jsou květináče. Pokud si pohlídáte materiál, mohou vám vydržet v exteriéru i několik let.
Další 4 fotografie v galerii
Při pořizování venkovních květináčů je třeba vzít v úvahu funkční i estetické hledisko / Depositphotos

Možností, jak aranžovat rostliny na terase, existuje celá řada. Například venkovský styl přeje sázení rostlin v netradičních nádobách, jakými jsou staré vědro, konev, kolečko, polorozbitý džbán a další. Velmi hezkou atrakcí může být dokonce kvetoucí nepojízdné kolo. Doménou podobných teras bývají kvetoucí rostliny nejrůznějších druhů, počínaje tradičními muškáty, konče fialkami a oblíbenými druhy bylinek.

Kdo dává přednost jednoduchosti, ladí květináče s dlažbou a pořizuje je nejlépe ve stejném odstínu. Výběr správného květináče má velký vliv na to, jak se které rostlince daří a jak se nám s ní případně manipuluje.

Jaké existují možnosti

Při výběru květináčů můžeme narazit na termíny květináč a květinový obal. Prvně zmíněný má na dně otvory, kterými odtéká voda do spodní misky, z níž současně může čerpat rostlinka vláhu. Květinový obal naopak vodu zadržuje a plní spíš estetickou funkci. Obojí se dá sehnat v různých velikostech i designu.

Jestli se chystáme zařídit terasu a počítáme s tím, že bude květináč stát celou sezonu venku, je potřeba se orientovat v prvé řadě podle materiálu. V exteriéru by měl květináč odolat mrazu, sněhu, UV záření, také nárazu. Plastové nádoby patří sice mezi nejlevnější, ale pro venkovní použití nejsou příliš vhodné. Klasické hnědooranžové květináče z keramiky oproti tomu venku stát mohou. Jejich jedinou nevýhodou je fakt, že jsou křehké a mohou se při sebemenším nárazu otlouct nebo rozbít. Sklolaminátové květináče i populární květináče z vodního hyacintu se hodí výhradně do interiéru.

Materiály, které něco vydrží

Nejlepší volbou pro balkony a terasy jsou pozinkované, polyratanové a nerezové květináče. Pozinkované nádoby vypadají v exteriéru velmi stylově, před korozí je ochrání povrchová úprava. U polyratanových květináčů nahrazují ratanové pruty dráty potažené umělou hmotou, ale vzhledem připomínají stále přírodní ratan. Výhodou broušeného nerezu je pak vysoká pevnost a současně nízká váha.

Narazit lze také na litinové nebo mosazné květináče, které jsou velmi atraktivní, ale mají vyšší hmotnost. Podobně jsou na tom i gabiony, které dodají terase originální vzhled. Vybírat lze mezi kulatými tvary i hranatými truhlíky. Dále čtěte: Venkovské zahrádky mají své kouzlo. Jsou okrasné, ale také jedlé a léčivé.

Pokud hledáte květináče, které nezatíží lehkou konstrukci, ale přitom odolají rozmarům počasí, poohlédněte se po tenkostěnných betonových květináčích. Jsou až o 60 % lehčí než běžné betonové varianty, ale při velkém větru se rozhodně nevyvrátí. Největší typy květináčů lze použít dokonce pro zřízení vyvýšených záhonů.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu