Potřebujete se zbavit slimáků? Kromě soli nebo piva dobře poslouží pelyněk a kapradí

Exterier 21. července 2022 | 12:38 — Pavla Krejčí
Slimáci jsou jedním z nejobtížnějších škůdců v zahradě a mnohdy dokážou opravdu potrápit. Zjistěte, jak se jich zbavit a jak ochránit vaše rostliny před napadením. Kromě jednoduchých řešení existují také rostliny, které slimáky odradí.
Slimáci často dokáží potrápit / Pixabay

Slimáci bývají noční můrou zahrádkářů. Jakmile přichází více srážek nebo mají příhodné podmínky, dokážou doslova zaplavit vaši zahradu. Schovávají se v trávě nebo pod listím a sežerou téměř vše, s čím přijdou do styku. Napadají zejména zeleninu a bobule, jelikož jedí jak listy, tak plody. Ačkoliv po sobě zanechávají zjevné stopy, nemusíte si zprvu povšimnout, že již došlo k zamoření. Nastává tak otázka, jak se otravných škůdců zbavit. Nemusíte však sahat po komerčních a složitých způsobech, slimáků se zbavíte díky jednoduchým domácím řešením.

Sůl jako nenahraditelný pomocník

Když někdo mluví o možnostech, jak se zbavit slimáků, každého ihned napadne sůl. Je to totiž jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se jich zbavit. Zahrádkáři často zkoušejí nejrůznější prostředky, ale tato metoda pomocí soli většinou funguje nejlépe.

Existuje více způsobů, jak sůl aplikovat. Mnohdy postačí slimáky jednoduše posypat. Také lze zvolit druhou možnost – namíchání solného roztoku. Je to opravdu jednoduché. Smíchejte sůl a vodu ve spreji. Na dávkování nemusíte brát ohled, důležité je, aby byla sůl ve vodě stále rozeznatelná. Za soumraku nastříkejte roztok na škůdce, a pokud jste pošplíchali rostliny, ráno je omyjte, abyste zabránili jejich poškození.

Pivo jako lákadlo

Méně známá, ale účinná metoda, je přilákání slimáků pomocí piva. Tahle past sice zabere více času, zato vám pomůže s problémem.

Otevřete několik láhví od piva a vyprázdněte je natolik, abyste je mohli položit na bok, aniž by tekutina vytekla. Lahve umístěte na různá místa po vaší zahradě. Položte každou láhev na bok a zatlačte ji do půdy tak, aby otvor spočíval v úrovni země. Jakmile padne soumrak, slimáci by se měli připlazit do láhve, jelikož je pivo přitahuje. Nechte lahve na zahradě po několik nocí, a když jsou plné utopených slimáků, odstraňte je a případně vyměňte za nové, pokud je třeba.

Křemelina během suchých dní

Spousta zahrádkářů nedá dopustit na křemelinu. Je tvořena zkamenělými zbytky malých vodních organismů zvaných rozsivky. Když zvířata požívají oxid křemičitý, způsobuje jim to vnitřní vysychání.

Vyčkejte na suchý den, kdy nejsou předpovídány srážky. Posypte křemelinou různá místa na vaší zahradě. Dávejte však pozor, abyste nezasáhli listy rostlin, vyčkejte několik dní, než slimáci pohltí křemelinu. 

Odraďte slimáky výsadbou určitých rostlin

Ačkoliv jsou výše zmíněné způsoby účinné, dobrým řešením je také pěstování rostlin, které slimáci nežerou nebo které alespoň konzumují méně. Jejich výsadbou slimáky odradíte.

Pelyněk

Typickou rostlinou, kterou nemají slimáci rádi, je pelyněk. Disponuje nádhernými stříbřitými listy, které jim nejsou zrovna po chuti. Silné aroma je také jedním z důvodů, proč se mu slimáci vyhýbají. Najděte mu místo u okraje chodníku nebo v jakékoli oblasti, kde nejsou vyžadovány terénní úpravy. 

Pryšec

Všechny druhy pryšce obsahují mléčnou šťávu, která z nich dělá jedovaté rostliny. Díky této míze mají hořkou chuť, a proto se slimáci rychle odeberou pryč. 

Kapradiny

Slimáci opravdu neradi žerou kapradiny. Existuje mnoho druhů těchto rostlin. Ačkoliv nedisponují žádným květenství, jejich odolnost vůči slimákům je pro mnoho zahradníků dostatečným důvodem, proč je vysadit na zahradě.

Psali jsme také: Levandule, vratič, máta a jiné bylinky, které spolehlivě odpuzují komáry

Autorský článek, další zdroj: thespruce.com  

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu