Péče o dřevěný zahradní nábytek: Jak jej po létě správně ošetřit a připravit na zimu

Exterier 15. září 2022 | 14:23 — Zuzana Procházková
Zahradní nábytek ze dřeva dostává každý den pořádně zabrat. Pakliže mu nevěnujete správnou a pravidelnou péči, může velmi rychle začít šednout a praskat, což rozhodně není žádoucí. V tomto článku vám proto prozradíme, jak se o zahradní nábytek starat, aby vypadal stále jako nový.
Další 3 fotografie v galerii
Dřevo je choulostivý materiál, a proto potřebuje pravidelnou údržbu / Pixabay

V posledních letech obliba dřeva v rámci navrhování interiéru i exteriéru stále roste. Pochopitelně se jedná o drahý materiál, což se poté odráží také v pořizovacích nákladech. Má to však rozhodně své kouzlo a mnozí designéři se shodují na tom, že dřevo v domácnosti, ale i na zahradě, působí luxusně, moderně, čistě a zároveň útulně.

Je však potřeba myslet na to, že je dřevo velmi choulostivý materiál, a je nutné o něj náležitě a pravidelně pečovat. To platí dvojnásob pro dřevěný zahradní nábytek, který je každý den vystavený slunci, větru, dešti nebo sněhu. V opačném případě velmi rychle začnete pozorovat šednutí, praskání či lámání dřeva, což je velká škoda a navíc to ubírá nábytku na kráse. Navíc nyní na podzim, než přijdou mrazy a sníh, je ideální čas na jeho pravidelnou údržbu. Zeptali jsme se specialisty hobby marketu Zdeňka Nového, jak na to.

Ochrana dřevěného nábytku lazurou

Nejlepší ochranou povrchu dřevěného nábytku je aplikace lazury. Jedná se o speciální nátěrový prostředek, který je k dostání ve dvou variantách. Pokud se rozhodnete pro tak zvanou silnovrstvou lazuru, tak ta se do dřeva vpíjí jen velmi málo, ale oproti tomu vytvoří na povrchu dřeva poměrně bytelnou ochrannou vrstvu. Ta odolá povětrnostním vlivům bezmála pět let.
 
Pakliže byste dali přednost tenkovrstvé lazuře, tak ta na povrchu dřeva vydrží zhruba dva až tři roky. Výhodou je však to, že se snadněji aplikuje a z větší části se vsaje do dřeva. Tím pádem na povrchu zůstává pouze tenká ochranná vrstva. Obecně je doporučováno, abyste tenkovrstvou lazuru použili v případě nového a méně vyschlého dřeva.

Olejové lazury

Kromě výše uvedeného lze zahradní nábytek ze dřeva ochránit také pomocí speciálních olejových lazur. Jejich předností je to, že jsou plně transparentní, a tedy na dřevu zůstane přirozená kresba. Navíc dřevo si zachová stále stejnou barvu, nebude vlivem slunečního záření šednout. Stejně jako u předchozích lazur, i tato olejová dřevo chrání před všemi povětrnostními vlivy.

Oproti tomu je však velkou výhodou olejových lazur to, že lze aplikaci provést i na zcela suché dřevo. Díky tomu se nestane, že by vám dřevo pod nátěrem začalo zahnívat. Navíc s olejovou lazurou můžete pracovat také za chladného počasí. Deště nebo sněhu se však vyvarujte.

Jak aplikovat nátěr

Je nedůležitější, abyste před aplikací nátěru dřevo pořádně očistili. V případě renovace dřevěného nábytku je potřeba původní nátěr zcela odstranit. K tomu vám poslouží například vibrační bruska nebo smirkový papír. Povrch dřeva poté vysajte, abyste se zbavili smítek. Lazury poté nanášejte štětcem, přičemž je ideální nanést prvně silnou vrstvu, a to poté roztírat po celé ploše dřeva. Lazury se dobře vsakují, pokud by však na povrchu zůstaly přebytečné kapky, odstraňte je savou utěrkou. Dále čtěte: 

Autorský článek, další zdroj: kashmirobserver.net.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu