Čtyři praktické tipy, jak vybrat stylový televizní stolek do obývacího pokoje

Interier 21. října 2020 | 13:09 — Marie Drahá
Televize se stala nedílnou součástí většiny obývacích pokojů. Přestože se dá připevnit na stěnu nebo položit na jakoukoliv komodu, nejpraktičtějším řešením je bezesporu televizní stolek. Má totiž speciálně uzpůsobené prostory a šikovně schová veškeré kabely. Víte, který vybrat?
Další 3 fotografie v galerii
TV stolek by měl splňovat vaše nároky na funkčnost a design / Depositphotos

Televizní stolek je nezbytným doplňkem televize, a to i tehdy, pokud visí obrazovka na zdi. V případě, že na něj chcete televizi postavit, má pak jeho umístění určitá pravidla. Sledování obrazovky by mělo být pro majitele co nejvíce komfortní, čemuž odpovídá správná výška i natočení v místnosti.

1. Správná velikost

Velikost stolku se v prvé řadě odráží od velikosti obrazovky. Ať už máte doma mini model nebo obrovskou plazmu, televizní stolek by měl být vždy širší než samotná televize. V opačném případě by působil ve spojitostí s obrazovkou „utopeně“. Smart televizory se vyrábějí v tenkém provedení, proto nemusí být stolek příliš hluboký. Výšku stolku přizpůsobte vždy místu, odkud budete televizi sledovat. Obrazovka by měla být v úrovni očí, nikdy ne výš, aby její sledování nepůsobilo zdravotní potíže v oblasti krční páteře.

2. Typ stolku

Televizní stolek většinou disponuje praktickým úložným prostorem pro další příslušenství, což je vlastně jeho největší výhoda. Podstatné je, aby ukryl všechny kabely, případně další nepostradatelné vybavení vaší domácnosti. Může jít o herní konzole, DVD přehrávač, stojan na CD a DVD, které s televizí souvisí a vy je tak budete mít vždycky po ruce. Přednost můžete dát klasickému pevnému stolku nebo multifunkčnímu kusu nábytku na kolečkách, díky němuž lze televizi podle potřeby posouvat a různě natáčet.

3. Design nábytku

Co se týče materiálu a provedení, měl by televizní stolek ladit s ostatním vybavením obývacího pokoje. Vybírat lze z masivu, dřevotřísky, lamina, skla, kovu i jednotlivých kombinací. Trendem posledních let je nábytek pověšený na stěně, který dodá prostoru potřebnou vzdušnost. Je ovšem potřeba pohlídat si nosnost, obzvlášť pokud máte v plánu vybavit jej také knihami nebo těžšími dekoracemi. Dobrou volbou přitom může být výraznější odstín, který oživí interiér v neutrálních tónech.

4. Solitér nebo součást stěny

Nejpraktičtějším řešením je samotný TV stolek, díky němž bude televize dostatečně odvětrávána a který lze primárně vybírat především s ohledem na daný spotřebič. Výhodou je také volba osobních preferencí. Menší potíž může však nastat při dovybavení obývákové stěny a horším vkusu majitelů. Kompletní obývací stěny oproti tomu nabízejí jednotný design. Nekonečnou inspiraci lze přesto nalézt jak na prodejnách, tak na internetu. Dále čtěte: Jak vybrat barvu sedačky, aby se do obývacího pokoje co nejvíc hodila.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu