První adventní víkend je tady. Připravte svůj domov včas na blížící se Vánoce a vyhněte se spěchu

Interier 27. listopadu 2021 | 10:57 — Kateřina Kofroňová
Vánoce mají být svátky pohody a klidu. Proto se na ně připravte už teď, aby vás už v následujících dnech nic nerušilo a neničilo příjemnou vánoční atmosféru. Věcí, které byste měli před svátky připravit, je hned několik.
Další 2 fotografie v galerii
Vánoce nejsou jen dárky, ale také řada kroků, bez kterých by to celé neklaplo / Pexels

Začněme tím méně příjemným a pusťme se do předvánočního úklidu. Zbavte byt veškerých nečistot, vyluxujte, vytřete, utřete prach, umyjte okna, koupelnu a vytřepejte matrace. Nezapomeňte ale vyčistit i ledničku, mrazák a kuchyňské spotřebiče. O vánočních svátcích je kuchyně používána více než kdy jindy, jelikož se v ní po celé následující čtyři týdny připravují adventní pochoutky.

Sneste z půdy výzdobu

Nejpříjemnější předvánoční aktivitou v domácnosti je vánoční výzdoba. Každoročně se na ni těší nejen naše děti, ale i my samotní. Je to nejkrásnější období v roce, tak si to užijte. Pokud máte předměty, kterými zdobíte svůj byt každoročně, sneste je z půdy nebo vyndejte z kumbálu, teď je jejich čas. Vyzdobte okna, převlékněte polštářky na gauč, pověste věnce na dveře, vyndejte oblíbenou vánoční deku a přichystejte betlém.

Rozmístěte svíčky a osvětlení

Co by to bylo za Vánoce bez všudypřítomných světýlek? Když už je venku tma prakticky od čtyř, udělejte si pomocí svíček a světýlek krásnou sváteční atmosféru. Osvětlete si obydlí zvenku i zevnitř, ať mohou vánoční atmosféru nasávat i kolemjdoucí.

V jakém stavu jsou ozdoby

Čtyři týdny rychle utečou a najednou je tu Štědrý den a vy nemáte čím ozdobit stromeček. Hrozná představa, že? Proto hned z počátku adventu zkontrolujte všechny vánoční ozdoby, zda přežily uskladnění a jsou na vánoční stromeček vhodné. Dokupte háčky, svíčky, řetězy, ať už se o to nemusíte později starat. Ve vánočním kolotoči a při každodenním sháněním dárků na to můžete snadno zapomenout.

Kam dáte letos stromek

Mnoho lidí každoročně řeší, kam dát vánoční stromeček, aby se v pokoji vyjímal, ale zároveň nezabíral moc místa a nebránil průchodu. Zamyslete se proto dopředu, které místo letos vyberete, abyste se tím už nemuseli později zabývat. I když bude nejlepší vhodné místo u topení, vyvarujte se umístění právě na toto místo. Stromek pak velmi rychle schne a opadá. Raději kupte menší, který můžete postavit třeba na nízkou skříňku. Dětem stejně záleží víc na tom, co je pod stromkem, než jak je velký. Navíc pod menším stromkem to vždy vypadá, že je více dárků.

Kam dáte cukroví

První adventní neděli je nejvyšší čas zamyslet se, jaké druhy cukroví letos upečete. Třeba na perníčky byste se měli vrhnout nejpozději zítra, pokud chcete, aby vám do Vánoc stihly změknout. Připravte a umyjte také nádoby, v kterých budete cukroví skladovat.

Vymyslete vánoční přání

V neposlední řadě se zamyslete nad vánočním přáním. Udělejte si seznam vašich blízkých a jejich adres, kterým budete chtít vánoční přáníčko poslat. Pokud koupíte klasické pohledy, máte ještě chvilku čas. Jestliže však zpracováváte vlastnoručně vyráběné nebo necháváte udělat přání z rodinných fotografií, je nejvyšší čas na tom začít pracovat. Nakupte také známky, ať pak nemusíte stát frontu na poště s těmi, kteří si jdou vyzvednout svou zásilku. A že jich před Vánocemi bývá hodně. Na závěr zbývá už jen popřát příjemný advent a ať to v poklidu všechno zvládnete a stihnete. Dále čtěte: Jednoduché a levné nápady, jak si vyzdobit okna před Vánocemi.

Autorský článek

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu