Trendy v bydlení pro rok 2020

Interier 25. října 2019 | 14:36 — Marie Drahá
Milovníci výstřelků nebo výrazných vzorů mají smůlu. Trendem v bydlení pro rok 2020 bude především praktičnost, a to nejen v případě barev nebo materiálů, ale také vybavení. Z domácností zmizí staré přežitky, nahradí je naopak pracovní koutky a posilovny.
Další 3 fotografie v galerii
Trendem je již dlouhodobě čistý a jednoduchý interiér / Internet

Skladujete doma z nostalgie stará CD, dokonce magnetofonové kazety nebo gramofonové desky? Možná je načase projít byt a starých kousků se až na výjimky zbavit. Čas, který strávíte utíráním prachu, můžete věnovat něčemu jinému. A místo využít také mnohem užitečněji. Příští rok se totiž ponese v duchu minimalismu.

Menší prostory využijeme na maximum

Nepředstavujte si holé zdi a v místnosti pouze několik kusů nábytku. Trendem je jednoduše přestat skladovat věci, které nám už k ničemu nejsou a udělat si naopak prostor pro ty, které skutečně postřebujeme. K tomu nám mají posloužit postele i sedačky s úložným prostorem i multifunkční nábytek. Ten bude příští rok jednoznačně v kurzu.

Vícegenerační domky jsou minulostí. Stále více lidí žije v menších bytech, kde je nuceno využít každý prostor opravdu co nejlépe. Prim tedy budou hrát skládací stolky, zasouvací nábytek i stoličky, které lze využít na několik způsobů – jako židli, stůl i noční stolek. Originálním kouskům se vyhýbat nemusíme, ale stále je budeme vybírat s ohledem na to, aby byly co možná nejvíc funkční.

Co se týče materiálů, sázet budeme především na kvalitu. Prim bude hrát kámen, dřevo, sklo a přírodní materiály. O co víc za nábytek zaplatíme, o to déle nám pravděpodobně vydrží. Kousků navíc nebude potřeba tolik.

Otevřené prostory jsou v kurzu

Přesouvat nábytek z jednoho místa na druhé nebude problém. Tradiční rozdělení místností v bytě totiž dávno není pravidlem. V oblibě jsou stále více lofty, kdy na otevřeném prostoru najdeme kuchyňský kout, odpočinkový i spací oddělený paravánem. Bydlíte v klasickém bytě? Pak je trendem obejít se bez dveří.

Protože dnes řada lidí pracuje z domu, neobejde se většina domácností bez pracovního koutku. Jen ti šťastnější mu věnují celou místnost. Ostatní se spokojí s výsuvným stolem a kvalitní židlí v obýváku či na jiném místě v bytě. A chybět nebude ani menší domácí posilovna. Záda, která trpí sezením u počítače, je třeba pravidelně vzpružit pohybem.

Bez vychytávek se neobejdeme

Nesmíme zapomenout na vychytávky moderní doby, které si každý do bytu rád pořídí. Může jít o chytré povlečení či matrace se senzory monitorující náš zdravotní stav, o kterých jsme psali zde, nebo dekorace, které nám bezdrátově dobijí telefon či tablet.

Zapomenout nesmíme ani na barvy. Bílé kuchyně jsou stále více na ústupu, nahrazují je hravější typy. Oblíbená je černá i tmavomodrá, barvou příštího roku je však pastelově zelená v nejrůznějších odstínech. Správně použitá dokáže prostory opticky zvětšit – což se bude hodit čím dál tím víc. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu