Trendem koupelen je tenkostěnná keramika. Díky ní se celý prostor nebývale odlehčí

Koupelna 21. září 2020 | 10:18 — Marie Drahá
Jednoduché tvary, co nejtenčí okraje a celkové odlehčení interiéru. Na tyto trendy sázejí aktuálně výrobci koupelen, a co se týče sanitární keramiky, zdaleka nezůstávají pouze u bílé. V kurzu jsou další odstíny i přiznaná ocel, která dodává prostoru atraktivní vzhled.
Další 4 fotografie v galerii
Tenkostěnná keramika je na pohled lehká, ale přitom pevná a odolná / Depositphotos

Tenkostěnná keramika se poprvé objevila na trhu už před několika lety, a to díky nové technologii, která umožňuje snížit tloušťku stěny až na 4 mm. Navzdory tomu se jedná o materiál tvrdý, pevný a vysoce odolný. Přesto jsou na první pohled umyvadla či mísy z tenkostěnné keramiky fakticky i na pohled lehčí. Pořídit se dají v menších variantách, ale rovněž ve větších rozměrech. Výsledkem jsou přesné jemné hrany a moderní vzezření.

Designéři se inspirují v antice

Designéři si vyhráli také s tvary a do módy se znovu vracejí symetrie, organické křivky i oválné tvary známé až dokonce z antických dob. Kruhové umyvadlo koupelnu příjemně zabydlí a působí harmonicky. Oproti tomu obdélníkový tvar nabízí větší a praktičtější využití v případě, že se do menší místnosti nevlezou umyvadla dvě.

Bílá barva sanitární keramice stále kraluje, přesto se dostávájí stále častěji do popředí zemité tóny, antracitové odstíny, petrolejová, rubínová i zelenkavá barva. Zdobí umyvadla, ale i toaletní mísy. Ty se dnes už prakticky neobejdou bez klozetu rimless, tedy bez oplachového kruhu. Umožňuje snadnější mytí a stále čistou toaletu bez bakterií.

Ztenčený okraj umožní jednolitý vzhled

Trendu tenkých stěn se nevyhnuly ani vany. Minimalistický design symbolizuje ztenčený okraj v tloušťce pouhých 18 cm, který nejlépe vyzní zapuštěný do obezdívky. S tou dokonale splyne a umožní jednolitý celek bez přechodů. Přizpůsoben je tomu i koupelnový nábytek, který se rovněž nese v duchu jednoduchosti a praktického využití. Moderní design je pak pomyslnou třešničkou na dortu.

A v neposlední řadě je v kurzu již zmíněná ocel, která poskytuje sanitárním výrobkům pevnost a především dlouhou životnost. Produkty, které si nejlépe rozumí s industriálním stylem bydlení, tradiční keramice směle konkurují. Jsou recyklovatelné a koupelnám dodávají nevšední vzhled. Dále čtěte: Velkoformátová dlažba sluší i malým koupelnám. Dokáže je opticky zvětšit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu