Barvy v kuchyni ovlivňují naši náladu i chuť k jídlu. Vyberte tu správnou

Kuchyně 20. září 2020 | 11:18 — Anna Novotná
Díky správně zvoleným barvám bude vaše kuchyň nejen skvěle vypadat, ale budete se v ní cítit opravdu dobře. Pokud chcete centrum svého domova skutečně vyšperkovat a zároveň využít pár ověřených tipů k povzbuzení nálady, pak jsou vhodně zvolené barvy tím pravým ořechovým. A fádním kuchyním už dávno odzvonilo.
Další 1 fotografie v galerii
Nebojte se sáhnout po sytějších a tmavších odstínech / Pixabay

Kuchyně je místo, kde obvykle trávíte nejvíce času. Na nadarmo se jí přezdívá srdce domácnosti. Ať už zde pravidelně snídáte či večeříte s rodinou, nebo se spíše věnujete kulinárním experimentům, kuchyň by měla být příjemným a inspirativním prostředím. Spolehlivým způsobem, jak si kuchyňskou „každodennost“ patřičně oživit, je i volba těch správných barev.

Ve znamení přírodních živlů

S přípravou jídla je historicky neodmyslitelně spojen oheň. Barvy ohně zároveň mohou posloužit jako inspirace při navrhování či rekonstrukci kuchyně. Teplé odstíny dodají vaší kuchyni nádech optimismu, pomohou vám nastartovat den a vychutnat si dobré jídlo. „Žlutá nebo oranžová vám v kuchyni zaručeně pomohou navodit tu správnou atmosféru, a přitom budou působit neotřele,“ říká Martin Strnad, odborník na kuchyně. Další přírodní barvou vhodnou do kuchyně je zelená. Odstíny zelené často podvědomě spojujeme právě s jídlem. Působí svěže a nenuceně a údajně nám také pomáhají lépe trávit.

Popusťte uzdu fantazii

Pokud chcete do své kuchyně vnést skutečně extravagantní tóny, vyzkoušejte růžovou nebo tyrkysovou. Tyto optimistické barvy v kombinaci s hladkými povrchy a bílou či šedivou vytvářejí příjemné a netradiční prostředí. Nikdy v nich ovšem nenavrhujte celou místnost – bohatě stačí, když se zaměříte na jeden výraznější prvek, například kuchyňské poličky nebo konkrétní stěnu. Příliš růžové může působit křiklavě, zatímco tyrkysové odstíny mají tendenci vdechnout místnosti chladný tón.

Budiž světlo

Při výběru barev myslete také na množství světla v místnosti. Pokud máte skutečně prosvětlenou kuchyni, nebojte se sáhnout po sytějších a tmavších odstínech – tmavě modré, sytě červené a klidně také černé. Tyto barvy vám pomohou propojit především moderní interiéry. „Podobně zásadní roli hrají také použité materiály – ty s komplikovanější strukturou a texturou většinou lépe vypadají v kombinaci se světlejšími a méně výraznými barvami,“ dodává Martin Strnad.

Myslete dlouhodobě

Chcete-li vyšperkovat svoji kuchyni vskutku originálními barvami a stylem, měli byste vždy pamatovat na to, že v průběhu let se může řada aktuálních trendů změnit. Charakteristickým rysem každé kuchyně by proto měla být i určitá barevná nadčasovost. Kupříkladu bílá a černá jsou stálice, které budou vypadat moderně a vkusně i řadu dekád. Psali jsme také: Dokonalý přehled v kuchyňských skříňkách můžete mít i vy. Stačí maličkost.

Témata: barvy, kuchyň, interiér
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu