Venkovní příprava jídla je velmi oblíbená. Zahradní kuchyně jsou hitem po celém světě

Kuchyně 25. května 2017 | 07:33 — redakce
Kuchyně patří k nejužívanějším částem bytu, zvláště ženy v ní často tráví většinu dne. Všichni se zde rádi setkáváme s rodinou a přáteli. Abychom si právě přes léto mohli užívat vzájemně jeden druhého a navíc pobývali co nejvíce venku, je tu varianta letních venkovních kuchyní, které splňují všechny tyto požadavky.
Venkovní kuchyně / Internet

Venkovní příprava jídla je velmi oblíbená v Severní Americe. Ostatně známé „barbecue“ (jednoduše BBQ) vychází z původně indiánského způsobu přípravy jídla v kouři ze dřeva. Je tedy přirozené, že v USA grilování venku zdomácnělo snad ve všech koutech země. Američané ale nezůstali jen u grilování a rozšířili možnosti přípravy jídla i pro další způsoby. Dnes už venkovní kuchyně najdete snad na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Venkovní kuchyně potřebuje prostor. Pro pohodlné vaření a sezení počítejme zhruba s rozměry 4x3 metry.

Architekt a odborník na kamenné kuchyně Karel Hrdina doporučuje podívat se, kudy putuje slunce naší zahradou, a kuchyni situovat tak, aby v ní byl okolo poledne už stín. Měla by také být v centru dění — například u bazénu, terasy, odpočinkového trávníku, prostě tam, kde se přítomní mohou účastnit vaření, grilování a hodování. Účelnou venkovní kuchyni lze postavit jako samostatný zahradní prvek, ale rovněž jako přístavek k domu.

Zastřešit, nebo stačí pergola?

Podle architekta Hrdiny záleží jen na naší chuti a preferencích. Každá z variant má něco do sebe. Sedlovou střechu kuchyně můžeme využít i jinak — vzniklé podkroví může sloužit jako úložný prostor, dětská herna či letní ložnice.

Pergola je zase pohledově lehčí a s pnoucí se vinnou révou nám bude celé léto připomínat atmosféru Středomoří. Praktické jsou boční zídky, které mohou být vzdušné, a přitom fungovat jako ochrana před větrem a cizími pohledy.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Známý český muzikálový herec po operaci. Má ošklivou jizvu!

Vánoční tip: Nahraďte klasický štrúdl perníkovým s...

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše