Myčka na nádobí je šikovný univerzální spotřebič. Pomůže s úklidem celé domácnosti

Spotřebiče 07. srpna 2021 | 10:45 — Anna Novotná
Myčka nádobí by se díky svým možnostem měla nazývat multifunkčním spotřebičem. Nejen, že myje nádobí, dokáže také vařit, zavařovat nebo čistit některé spotřební zboží, které jste dosud drhli v umyvadle.
Další 3 fotografie v galerii
Myčka toho doma zvládne mnohem více / Shutterstock

V manuálech se píše o věcech, které do myčky patří a které do ní naopak nedávat. Většinou jde o nádobí. My se zaměříme na věci, pro které myčka není primárně určená, ale jsou vyzkoušené. Stačí se zamyslet nad principem, na jakém tento spotřebič pracuje.

Vyčistí kuchyňské doplňky

Příkladem mohou být houbičky na nádobí, kartáče nebo odkapávač nádobí, který se v ruce nemyje snadno. Navíc houbičky jsou po čase plné bakterií, které se díky vysoké teplotě v myčce zničí. Do myčky se nemusíte bát dát většinu věcí ze silikonu, pokud na nich není přímo uvedeno, že do myčky nejsou vhodné. Umýt a vydezinfikovat takto můžete formičky na muffiny a bábovky, chňapky nebo podložky pod hrnce a na krájení.

Odmastí filtr digestoře

Kdo již umýval tukový filtr digestoře, ví, že je to velmi namáhavá práce. Než jej svěříte myčce, je vhodné filtr namočit do kýble s horkou vodou a jedlou sodou. Myčka už si pak s odmočenou mastnotou a špínou snadno poradí. Podobně lze vyčistit plastové přihrádky z lednice. Místo leštidla však do myčky přidejte ocet, který se postará o nádherný lesk.

Poradí si i s úklidovými pomocníky

Myčka nádobí se postará také o skleněná svítidla, která bývají plná zašlého prachu. Doporučujeme takto mýt jen svítidla z tlustšího skla, aby nedošlo k prasknutí materiálu. Do myčky můžete vložit také násady z vysavače, smetáček s lopatkou nebo mřížku z větrací šachty.

Koupelna jako ze škatulky

Nevěřili byste, co vše dokáže myčka krásně vyčistit. Vložit do ní můžete hřebínky a kartáče, které by však měly být bez vlasů, nemusíte se bát ani mytí zubního kartáčku či kosmetického štětečku nebo misky na mýdlo. Dobře si poradí i se sprchovou hlavicí, kterou zbaví vodního kamene. Čtěte také: Jak si nevědomky ničíme zdraví při sezení, oblékání či ve spánku.

Dezinfikuje hračky dětí i mazlíčků

Myčka vám práci ulehčí i v případě mytí hraček, které se válejí všude po bytě a děti si je často strkají do pusy. Jestliže jsou vyrobené pouze z plastu, mohou projít očistnou kúrou v myčce. Takto lze umýt kousátka, figurky nebo kostičky lega, které doporučujeme vložit do pracího sáčku. Pokud máte psa nebo kočku, nebojte se myčce svěřit misky na žrádlo a vodu, pískací hračky nebo obojek.

Z dílny do myčky

Nyní už by vás nemělo překvapit, že si myčku nádobí oblíbili i kutilové. Její pomocí čistí drobné zahradní náčiní zbavené hlíny, šroubováky, pilníky a utahovací klíče. I v těchto případech si myčka poradí s mastným povlakem a zašlou špínou.

Zdroj: Eating Well.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu