Levnější domácí pekárna peče stejně dobře jako nejmodernější designový kousek, dokazují testy

Spotřebiče 27. února 2018 | 10:13 — Marie Drahá
Ani v prodejnách se zdravou výživou si nemůžeme být jisti, že kupujeme potraviny bez pesticidů, éček nebo přidaných konzervantů. Dokazují to poslední výsledky výzkumu České zemědělské a potravinářské inspekce. Spotřeba chleba v posledních deseti letech rapidně klesla, přesto si bez něj většina Čechů život nedokáže představit.
Další 4 fotografie v galerii
Není nad to ukrojit si doma vlastně upečený chleba / Shutterstock

Ilustrují statistiky skutečnost, že si už delší dobu řada lidí peče chleba doma? Není divu. Výhody domácí pekárny jsou totiž nesporné. Předně můžeme ovlivnit, co do pečiva přidáváme, jednak máme čerstvý chleba na stole, kdykoliv se nám zlíbí. Pro celiaky nebo dietáře je domácí pekárna takřka standardem.

Pokud jste v tomto ohledu začátečník a o její koupi teprve uvažujete, možná máte problém vybrat. Cenové rozpětí je široké, stejně tak design nebo funkce. Jak zjistit, zda už neplatíme za značku? Podle nezávislých testů neznamená rozdíl v ceně rozdíl v kvalitě pečení, což je dobrá zpráva. Přesto určité odlišnosti v jednotlivých spotřebičích jsou.

Lze si pořídit pekárnu pouze na chleba, některá však disponuje nástavcemi na bagety. Většina přístrojů nabízí také programy pro přípravu těsta na pizzu, knedlíky, těstoviny, sladké pokrmy nebo dorty, případně i domácí džemy. Dávkovač surovin umožní v průběhu pečení vmíchat do těsta další přísady, například oříšky nebo semínka. Jak správně balit pečivo, aby zůstalo co nejkřupavější, vám poradíme zde.

Rozdíl je v hnětení, hlučnosti i údržbě

Domácí pekárna může mít jeden hnětací hák. Ty, které mají dva, však podle zkušeností většinou lépe hnětou. Rozdíly jsou dále ve vnitřním osvětlení, hlučnosti pekárny, možnostech pečení vlastních receptů, propečenosti a pochopitelně i záruce. Jednodušší údržbu zajistí snadná možnost čištění, případně dotykový povrch. Pekárna, která má vystouplá tlačítka, se logicky udržuje hůř.

Domácí pekárně je však třeba vyčlenit prostor. Její koupi je proto nutné si předem dobře rozmyslet, obzvlášť pokud v kuchyni s místem bojujete. Nabízí se vypůjčit si pekárnu na čas od známého. Během „zkušební doby“ lehce zjistíte, zda se stane dobrým pomocníkem i pro vás a kolik místa přibližně zabere. Spotřebič vyžaduje přísun elektřiny, roli tedy hraje i blízkost zásuvky nebo délka přívodního kabelu. Rozdíl může být až půl metru.

Spotřeba je nízká

Domácí pekárna se dá pořídit od patnácti set korun. Spotřeba elektrické energie je přitom podle nezávislých testů u pekáren poměrně nízká. Spotřebují v průměru 340 Wh, což odpovídá nákladům přibližně dvě koruny. Při použití odloženého startu se spotřeba mírně zvýší o cca 100 Wh.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Českým vědcům se podařil unikátní objev. Pod ledem Antarktidy objevili ukrytá tři jezera

Zbavte se otravného mechu a plevele z vaší zámkové dlažby...

Zapomeňte na chemii. Udělejte si svůj vlastní difuzér

Tento plevel už víckrát nevyhodíte. Bršlice neboli kozí...

Vosy k vám letos nezavítají, když na ně použijete pár...

Pěstujte si hrášek po celou sezonu. Poradíme vám, jak na to

Lekníny nepatří jenom na zámek. Můžete je mít třeba i na...