Boty mohou přežít generace. Každý druh kůže si však žádá jinou péči

Tipy a inspirace 19. září 2020 | 11:02 — Marie Drahá
Letní sandály nahradily v botníku polobotky i boty zvané chelsea. Nejčastěji jsou vyrobeny z kůže, která má coby přírodní materiál pro výrobu obuvi ty nejlepší vlastnosti. Je měkká, prodyšná a skvěle se přizpůsobí noze. Aby si zachovala své vlastnosti co nejdéle, vyžaduje dobrou péči.
Další 4 fotografie v galerii
Kůže je kvalitní materiál, ale také velmi citlivý / Pixabay

Chladné počasí a plískanice dávají botám pořádně zabrat. Každá obuv vyžaduje alespoň základní údržbu, kůže pak speciálně. Jedná se o materiál kvalitní, ale také velmi citlivý. Při nevhodném zacházení má totiž tendenci tvrdnout, praskat, vysychat, dokonce ztrácet na tvaru či barevnosti. Víte, jak se o kožené boty dobře postarat?

Hladká kůže

V případě podzimní či zimní obuvi se s hladkou kůži setkáváme nejčastěji, a to v matné nebo lesklé podobě. Při kontaktu s vodou má tendenci tvrdnout, proto ji zásadně čistíme pomocí kartáčku nebo vlhkého měkkého hadříku a boty ihned poté vysušíme. Kožené boty je nutné pravidelně krémovat příslušnou barvou krému. Univerzální průhledný krém však mnohé usnadní. Krém kůži vyživuje a zvláčňuje, přesto se nechává působit na botách jen několik minut. Poté boty vyleštíme měkkým hadříkem. Před vodou nejlépe ochrání obuv impregnace.

Lakovaná kůže

Je velmi náchylná na poškození, kvůli svému vysokému lesku však neztrácí na oblibě. Lakovaná kůže je krásná na pohled, zato se nehodí do deště ani do mrazu. Pokud byste si na ni vzali kartáček, může se stát, že o výrazné lakýrky nadobro přijdete. Boty je nutné čistit pouze suchým hadříkem a ošetřovat přípravkem speciálně určeným na lakovanou obuv.

Nubuk (broušená kůže po líci)

Boty z nubuku jsou velmi příjemné na dotek. Na rozdíl od obuvi z hladké kůže však nesnesou jakýkoliv krém. Na údržbu broušené obuvi si vystačíte s pryžovým kartáčkem, který povrch bot ještě více zdrsní. Před vodou je ochráníte impregnací na vlasovou useň, která se nanáší pouze na suché a čisté boty, a to několikrát.

Semiš (broušená kůže po rubu)

Jemně chlupatý povrch označovaný také jako velur si žádá obdobnou péči jako zmiňovaný nubuk. Čistit jej lze pouze kartáčem, krém by jej totiž mohl zcela zničit. V případě impregnace platí, že čím více, tím lépe. Vyvarujte se však toho, sušit koženou obuv u kamen nebo u radiátoru. Sálavé teplo by mohlo materiál poškodit. Kožené boty obecně se pak vyplatí při uložení vycpat zmačkaným novinovým papírem. Obuv si díky tomu zachová původní tvar. Dále čtěte: Nejjednodušší způsob, jak vyčistit matraci od skvrn a zápachu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu