Jak rychle a snadno odstraníte vodní kámen. Existují čtyři základní kroky

Tipy a inspirace 21. září 2021 | 08:01 — Mirka Malá
Pokud hledáte nejefektivnější metodu, jak se zbavit vodního kamene, nejste sami. Samozřejmě jste již jistě četli o řadě způsobů, jak s vodním kamenem zatočit, stejně jako existuje řada přípravků, které slibují velkou účinnost.
Další 3 fotografie v galerii
Vodní kámen vyčistíte snadno a levně pomocí jen několika ingrediencí / Depositphotos

Je důležité se naučit, jak se zbavit vodního kamene, protože to nejen vypadá nevzhledně, ale usazování vodního kamene nakonec poškodí vaše příslušenství a sníží průtok vody. I když je na trhu spousta čisticích prostředků na vodní kámen, je užitečné si uvědomit, že mnohé z nich používají drsné chemikálie a mohou ve skutečnosti škodit. Místo toho vyzkoušejte jednoduché domácí řešení s použitím přírodních surovin, které pravděpodobně již doma máte.

Jak tedy rychle a snadno odstraníte vodní kámen

Existují čtyři základní kroky, které vám pomohou zbavit se tvrdého usazování vodního kamene během rutinního úklidu kuchyně nebo koupelny. Tyto kroky lze použít na jakoukoliv oblast, ať už odstraňujete skvrny ve vaně nebo ve sprše, na kohoutcích nebo na kuchyňských či koupelnových plochách.

Čtyři kroky k odstranění vodního kamene jsou tedy následující. Nejprve si namíchejte domácí čisticí roztok. Budete potřebovat stejné díly vody a stejné díly octa a nakonec několik kapek z citronu. Roztok nastříkejte na postižené místo a rozetřete hadříkem, aby se dostal opravdu všude.

Pokud je nános vodního kamene opravdu velký, bude možná lepší hadřík do roztoku pořádně namočit a ošetřit postižené místo větším množstvím roztoku a nechat působit, aby kyselina vápník zcela rozpustila. Pokud bude potřeba, proceduru opakujte a můžete použít například i kuchyňskou houbičku k odstranění usazeného vápníku.

Pak je čištěné místo potřeba pořádně opláchnout a například u sprchových dveří se doporučuje je i otřít do sucha.

Jak odstranit vodní kámen z domácích spotřebičů

Použít samozřejmě můžete stejný přírodní roztok, jako na vaše koupelnové a kuchyňské plochy. Můžete ho dokonce nalít i do kávovaru, jako byste se chystali uvařit kávu.
Zapněte jej a nechte z něj udělat velký hrnec horké octové vody. Poté dvakrát vše zopakujte s čistou vodou, abyste z kávovaru odstranili zbytky octového roztoku. Podobně můžete postupovat i v případě varné konvice a dalších kuchyňských spotřebičů.

Pokud vám vodní kámen ničí skleničky, namočte je na půl hodiny do roztoku a následně omyjte. Dále čtěte: Spárování v kuchyni nebo koupelně je časem potřeba předělat. Nemusíte se bát, opravu zvládnete svépomocí.

Zdroj: Woman and Home The Guardian.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu