I sprchové hlavice je potřeba čistit. Jinak by časem nedávaly požadovaný tlak vody

Tipy a inspirace 06. října 2021 | 09:52 — Mirka Malá
Čistit sprchovou hlavici vás možná nikdy ani nenapadlo. Ale jak doopravdy špinavá může být taková sprchová hlavice, když přijde do styku jen s vodou a možná trochou mýdla či šamponu? Hodně.
Další 2 fotografie v galerii
Sprchové hadice jsou často při úklidu zanedbávány / Pixabay

Sprchová hlavice nemusí být špinavá na první pohled, ale rozhodně není úplně čistá. Může skrývat plíseň a bakterie a voda, která jí každý den prochází, za sebou zanechává ložiska vodního kamene. Časem tak může usazování vodního kamene ucpat otvory, snížit tlak vody, a snížit tím kvalitu sprchování.

Čištění hlavice je snadné

Opravdu je to naštěstí poměrně snadné a hlavně je potřeba to dělat pravidelně. Dokonce nemusíte používat žádné drsné chemické čisticí prostředky. Vše, co k vyčištění sprchové hlavice budete potřebovat, už stejně máte doma, a vyčistíte ji tak naprosto přírodním způsobem. Budete k tomu potřebovat jen ocet, vodu, jedlou sodu, plastový sáček, utěrku z mikrovlákna a gumičku nebo nějaký provázek.

Jak na to

Nejprve si připravte čisticí roztok. Do plastového sáčku dejte půl šálku jedlé sody. Pro zředění směsi můžete přidat trochu vody a naplnit sáček tak, aby byla sprchová hlavice zcela ponořena do roztoku.

Pokud máte odnímatelnou sprchovou hlavici, můžete ji sundat a vložit přímo do sáčku.  Pokud hlavici sundat nelze, jednoduše přivažte sáček kolem sprchové hlavice a zajistěte gumičkou nebo provázkem. V obou případech se ujistěte, že jsou všechny otvory hlavice ponořeny. Nechte roztok působit alespoň deset minut, ale můžete ji v roztoku klidně nechat i přes noc.

Pokud máte sprchovou hlavici potaženou mosazí, niklem nebo jinou jemnou povrchovou úpravou, mějte na paměti, že dlouhodobé působení octa může povrch poškodit. Pokud tomu tak je, můžete tuto čisticí metodu použít i tak, že naředíte obyčejný ocet vodou bez jedlé sody a necháte sprchovou hlavici namočenou maximálně 30 minut.

Poté stačí hlavici pořádně propláchnout horkou vodou a máte na čas vystaráno. Respektive do příštího čištění. Obvykle stačí hlavici čistit jednou za měsíc. Pokud máte tvrdou vodu nebo pokud sprchu používá více lidí každý den, možná to budete muset dělat častěji. Protože je čištění vaší sprchové hlavice bezpečné a snadné, je naprosto v pořádku to dělat tak často, jak potřebujete. Dobrou zásadou je vyčistit ji, kdykoliv si všimnete, že voda neproudí hladce otvory ve vaší sprchové hlavici. Dále čtěte: Jak efektivně odstranit skvrny od citrusů z oblečení, koberců i čalounění a co naopak rozhodně nedělat.

Zdroj: Woman and Home.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu