Jak zatočit se zápachem ve skříních. Vyzkoušejte aktivní bambusové uhlí, výsledek vás ohromí

Tipy a inspirace 17. října 2021 | 11:43 — Zuzana Procházková
Zápach ve skříni není rozhodně nic příjemného. Navíc může nepěkně načichnout i celý šatník. Nezoufejte však. Způsobů, jak se zbavit nepříjemného odéru, je hned několik. My se podíváme na ty nejefektivnější.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud jste zaregistrovali zápach ve skříních, je na místě se pokusit v první řadě identifikovat příčinu / Shutterstock

Pokud jste zaregistrovali zápach ve skříních, je na místě se pokusit v první řadě identifikovat příčinu tohoto nepříjemného odéru. Důvodů, proč skříň zapáchá, je však opravdu mnoho. V nejčastějších případech se jedná o některý z následujících zdrojů zápachu.

  • plíseň
  • zapocené oblečení či boty
  • zakouřené oblečení
  • myšina
  • naftalínové přípravky
  • uskladnění čisticích prostředků
  • močovina či výkaly domácího mazlíčka
  • staré zatuchlé peřiny

Předcházejte nepříjemnému odéru ve skříni

Jestliže jste identifikovali příčinu či hned několik příčin zápachu, pak je zřejmé, co udělat dál. Cigaretovým kouřem načichlé oděvy, případně propocené oděvy nebo boty, dejte ze šatní skříně pryč a důkladně je vyperte. Skříň nechte následně vyvětrat. Pokud máte v plánu i nadále uskladňovat obuv pospolu s oblečením, pak myslete na to, že to lze pouze v případě, kdy je obuv nová nebo dokonale vypraná.

Jak eliminovat zákeřný zápach ve skříni

Cigaretový kouř a propocené oblečení či obuv nejsou rozhodně tak zákeřné zdroje zápachu jako plíseň, myšina nebo výkaly domácích mazlíčků. Pokud jste identifkovali právě jednu z těchto příčin zápachu, pak bude nutné celou skříň vyklidit, vyčistit ji, vydezinfikovat a případně ošetřit prostředky proti plísním. K dezinfekci skříní můžete použít například roztok namíchaný z jedné lžíce octa a jednoho litru vody. Na plísně zase skvěle funguje roztok jedlé sody nebo zředěného bělidla. V každém případě, po vyčištění a vydezinfikování skříní ještě celý vnitřek otřete běžnou saponátovou vodou a nechejte důkladně vyvětrat a oschnout.

Umístěte do skříně vonné prostředky

Velmi často se stává, že i po důkladném vyčištění a vydezinfikování celé skříně se ve dřevě stále nepříjemné aroma drží, neboť trvá dlouho, než vyprchá. Proto je vhodné si pomoci nějakými aromatickými vonnými prostředky, které dokážou zamaskovat onen zápach. Skvěle funguje například plátěný sáček se sušenou levandulí či jiné vonné byliny.

Aktivní bambusové uhlí dokáže absorbovat i urputný zápach

Pokud jste se však potýkali s velmi urputnými zápachy, jako jsou například výkaly či močovina domácích mazlíčků, pak levandule s největší pravděpodobností stačit nebude. V této situaci zvolte raději černé uhlí, respektive aktivní uhlí, které dokonale absorbuje všechny zbytky pachů. Navíc je schopné také zbavit vzduch od spor plísní, což je velká výhoda. V domácích podmínkách se často používá i bambusové uhlí, které je vyráběné japonskou technikou. Je však zcela na vás, pro jaké uhlí se rozhodnete. Dále čtěte: Pět rostlin, které jsou vhodné k pěstování v ložnici. Snižují projevy alergií a zlepšují kvalitu spánku.

Zdroj: closetstoadore.com, coit.com, lifeuncluttered.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu