Zbavte se rybenek a zajistěte, aby se k vám už nevrátily. Nesnáší vanilku a další vůně

Tipy a inspirace 24. června 2022 | 12:34 — Zuzana Procházková
Rybenky patří bezpochyby mezi nejčastější domácí škůdce. Vyskytují se zejména v koupelně, na záchodě nebo ve spíži, neboť mají rády vlhko a tmu. Pakliže se tito nevítaní hosté objevili i u vás doma, nezoufejte. Poradíme vám, jak se jich zbavit přírodní cestou a zároveň zamezit jejich návratu.
Další 3 fotografie v galerii
Rybenky jsou aktivní zejména v noci, kdy vyhledávají potravu / Shutterstock

Rybenka domácí (Lepisma saccharina) se řadí mezi bezkřídlý hmyz. Svůj název nese podle svého tvaru a povrchu těla, jež je pokryto šupinkami stříbřité barvy. Rybenky mají rády tmu a vlhko, zcela se vyhýbají světlu. Proto je naleznete hlavně ve špíži, koupelně nebo na záchodě. Aktivní jsou zejména v noci, kdy vyhledávají potravu. Živí se zejména organickými látkami rostlinného původu s obsahem sacharidů a proteinů. Proto si hodují na cukru, mouce, papíru, lepidlu, tapetách, fotografiích nebo i oblečení.

Z toho důvodu jsou rybenky vnímány jako domácí škůdci, neboť mohou poškodit domácí vybavení, oblečení a mohou kontaminovat jídlo. Nutno dodat, že rybenky na druhou stranu nepřenáší žádné pro člověka nebezpečné choroby. Rozhodně však je vhodné proti rybenkám zasáhnout, pakliže je doma zpozorujete, neboť vám mohou napáchat škodu. Nikdo jistě nechce nalézt poškozené cenné fotografie či oblíbený kousek oblečení. A jak tedy proti rybenkám zasáhnout?

Rybenky nesnáší vanilku a jiné vůně

Využijte ve váš prospěch to, že rybenky vyloženě nesnáší vůni vanilky, levandule či citrusů a vyzbrojte se. Pořiďte si difuzéry s vůni vanilky a umístěte je do koupelny či na záchod. Dále můžete nasypat do temných koutů špíže trochu usušené levandule. Stejně tak můžete použít kus pomeranče nebo citrónu. Kromě difuzéru můžete na toaletu nebo do koupelny zakoupit vonné svíčky či aromatické oleje a nechat místnosti důkladně provonět. Uvidíte, že po rybenkách nebude ani památky. Navíc, pro mnoho lidí jsou vůně vanilky, levandule a citrusů těmi nejpříjemnějšími.

Cedrové hobliny

Druhým osvědčeným tipem, jak se zbavit rybenek přírodní cestou, jsou cedrové hoblinky. Jejich vůni totiž rybenky nenávidí. Proto na všechny místa s nejvyšším výskytem rybenek nasypte dostatek cedrových hoblinek. Zanedlouho už neuvidíte ani jednu rybenku. Nevýhodou však je to, že metoda s cedrovými hoblinami dělá nejvíce nepořádku. Proto je vhodné ji využít například do sklepů, chodeb či venkovních prostorů.

Past s bramborami

Do třetice můžete využít skutečnost, že rybenky milují cukry a škroby. Proto je brambora ideální surovinou na výrobu mazené pasti na rybenky. Navíc je to velmi jednoduché. Na plastovou či papírovou podložku nastrouhejte trochu syrové brambory. Umístěte ji tam, kde jste zaznamenali největší výskyt rybenek. Přes noc do pasti všechny rybenky nalezou a máte vystaráno. Ráno past opatrně vezměte a ihned s ní pryč. Bramborobou past jsem pro čtenáře Magazinplus vyzkoušela, neboť se s rybenkami v naší domácnosti také potýkáme. Byla jsem překvapená, kolik se jich hned na druhý den nachytalo. Pakliže bramborovou past opakujete po několik dní, skutečně nebude po rybenkách ani památky.

Prevence proti rybenkám

Jelikož rybenky milují vlhkost, pak je základní prevenci proti rybenkám, udržování sucha v domácnosti. Pak nebudou mít rybenky potřebu vás ani navštívit. Větrejte proto důkladně v koupelnách, na záchodech, zkrátka v každé místnosti, kde se udržuje vlhko. Pro jistotu však zkontrolujte všechny dírky a jiné mezery například v podlaze nebo mezi kachličkami a zacelte je. Těmito otvory se totiž rybenky nejspíše dostávají k vám do domu. Dále čtěte: Dejte si pozor na tyto potraviny, které nesmí přijít do kontaktu s alobalem. Hrozí kontaminace hliníkem.

Autorský článek, další zdroj: housewifehowtos.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu