Z nasbíraných kaštanů si můžete vyrobit kaštanový gel na praní. Nebude vás nic stát a je vhodný pro alergiky i děti

Tipy a inspirace 16. října 2022 | 17:24 — Zuzana Procházková
Z kaštanů se na podzim nejvíce radují děti, neboť si z nich můžou vytvářet různé figurky zvířátek. To ale není zdaleka vše. Kaštany se hodí pro výrobu speciálního gelu na praní, který nedráždí kůži a je šetrný k životnímu prostředí. V tomto článku vám prozradíme, jak na to.
Další 2 fotografie v galerii
Kaštanový gel na praní je vhodný pro alergiky a šetrný k životnímu prostředí / Pixabay

Kaštany jsou plody stromu jírovec maďal. Od nepaměti jsou využívány pro své léčivé účinky. Látky obsažené v kaštanech totiž mají antibakteriální, protizánětlivé a mírně svíravé účinky. V lidovém léčitelství se proto používají například při bolestech kloubů, revmatismu, artritidě, dně, nachlazení nebo bolestem zad.

Kaštany a glykosid saponin

Kromě toho však můžou být využity k výrobě skvělého a účinného gelu na praní. Dužina kaštanů totiž obsahuje podobně jako např. kořen mydlice lékařské látku glykosid saponin, která ve styku s vodou pění. Navíc změkčuje vodu a odstraňuje běžné nečistoty. Jedná se tedy o ideální přírodní variantu gelu na praní, která je šetrná k životnímu prostředí.

Jak vyrobit kaštanový gel na praní

Na výrobu kaštanového gelu na praní budete potřebovat:

  • 10 až 12 kaštanů
  • 1 litr teplé vody

Postup je jednoduchý. Kaštany nejprve důkladně omyjte a osušte. Následně je pro lepší účinek kaštany možné oloupat, ale pakliže vám to nepůjde slupku na nich nechte. Poté je potřeba kaštany rozkrájet. Nejlépe vám to však půjde tak, že je přemístíte do sáčku a roztlučete paličkou na maso.

Drcené kaštany přesuňte do sklenice s uzavíratelným víkem a zalijte teplou vodou. Poté sklenici zašroubujte, protřepejte a nechte do druhého dne vylouhovat. 24 hodin je totiž doporučená délka k tomu, aby se vylouhovaly saponiny. Výsledná voda by měla být mléčná až nažloutlá.

Po uplynutí jednoho dne směs sceďte přes husté síto a kaštany vyhoďte. Máte hotovo. Do pracího gelu lze přidat 3 až 5 kapek levandulového nebo citrusového esenciální oleje na provonění. Není to však nutné.

Použití kaštanového gelu na praní

Vytvořený kaštanový gel na praní používejte jako jakýkoli jiný tekutý prostředek na praní prádla. Lze jej aplikovat přímo do bubnu před naplněním obsahu pračky, což je nejlepší nebo poté do dávkovače na prací gel. Co se týká teploty praní, mně se nejvíce osvědčilo praní kaštanovým gelem mezi 40 a 60 °C. Tímto dosáhnete nejvyššího účinku. Pokud máte doma tvrdou vodu, přidejte ke kaštanovému gelu 1 lžičku jedlé sody.

Výhody kaštanového gelu na praní

Kaštanový gel na praní je naprosto skvělou volnou pro ty, kteří mají citlivou pokožku, ekzém nebo trpí na alergie. Kaštanový gel totiž nijak neirituje kůži, naopak ji zklidňuje. Vhodný je zároveň i pro děti. Kromě těchto hlavních benefitů pochopitelně kaštanový gel působí také antibakteriálně a má silné odmašťující i čistící účinky Dále čtěte: Odmrazování ledničky i mrazáku, LED žárovky a další účinné způsoby, jak ušetřit každý měsíc až třetinu na energiích.

Autorský článek, další zdroj: zerowastechef.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu