Napadl vaše zásoby jídla zavíječ moučný? Zaručené rady, jak se zbavit potravinových molů

Tipy a inspirace 28. října 2017 | 16:07 — Anna Novotná
Zavíječ moučný je malý motýlek, který nám dokáže velmi znepříjemnit život. Množí se obrovskou rychlostí, kontaminuje naše zásoby ve spíži a opakovaně se objevuje. Zbavit se molů sice není jednoduché, ale jde to.
Dalších 7 fotografií v galerii
Zavíječ moučný je nevítaný spolubydlící / Shutterstock

Zavíječ moučný (Ephestia kuehniella) není zrovna příjemný spolubydlící. Jeho přítomnost zjistíte snadno. Jemné pavučinky, které vidíte v mouce, koření, na čokoládě nebo v müsli, zaručeně signalizují přítomnost molů. 

Začalo i u vás doma rojení a pořád narážíte na létající moly? Jsou v zásadě dvě možnosti, jak se k vám otravní moli dostali. Buď k vám nalezli od sousedů skrz stoupačky či větrací šachty, nebo jste si je přinesli s potravinami z obchodu.

Prevence na prvním místě

V ochraně před potravinovým molem je prevence na prvním místě.

Nedělejte si zásoby - Nenakupujte příliš velké zásoby. Stačí jeden pytlík mouky napadený moly a za pár dní budete muset vyhodit celý obsah špajzu. Moli se totiž množí velmi rychle. Nepohrdnou ani cukrem, piškoty, sušenkami, čokoládou, kořením, luštěninami či ořechy. 

Potraviny kontrolujte - Každý nákup je dobré preventivně prohlédnout, než ho uložíte k ostatním potravinám. Sypké potraviny můžete pro jistotu prosít přes sítko a teprve poté uložit. Vyplatí se to. Jakmile vaše potravinové zásoby moli jednou napadnou, budete se jich zbavovat velmi těžko. 

Uzavíratelné dózy - Nenechávejte mouku, rýži nebo kakao jen v papírových pytlících, které moly nezastaví. Přesypte je do kvalitních plastových nebo skleněných uzavíratelných dóz. Tito škůdci jsou však velmi šikovní, dokážou dokonce proniknout do uzavíratelných dóz. Proto je důležité dodržovat opravdu všechny preventivní kroky.

Pravidelný a důkladný úklid - Skříňky s potravinami pečlivě uklízejte alespoň jednou měsíčně. Pokud se někde vysypala mouka či něco jiného, na čem by si malí motýlci mohli pochutnat, důkladně to ihned ukliďte. Napadené jídlo okamžitě likvidujte! Napadené potraviny (jsou v nich bílí červíci nebo vlákna pavučinek) vyhoďte a dózy i skříňky důkladně vymyjte.

Jak je likvidovat

Jedná se o velmi odolný hmyz, který se vyhubí jen obtížně a často se vrací. Někteří si stěžují, že je stále mají, i když už vyházeli všechny zásoby a všechno postříkali sprejem proti hmyzu. Takové kroky většinou nemají efekt. Je důležité pravidelně procházet spíž, odstranit napadené potraviny a umístit na vhodná místa mololapky. Nejprve to vypadá, že se žádný nechytí, ale po několika dnech se začnou objevovat a brzy bude mololapka oblepená.

Při úklidu v místnostech nesmíte zapomenout, že housenky molů bývají přilepené na zdech, zejména v rozích místností. Je proto dobré stěny nejen vysát, ale i důkladně prohlédnout a případné budoucí dospělé jedince odstranit dřív, než se začnou množit. Obvykle ale kombinace důkladný úklid, mouka a další otevřené potraviny v uzavřených nádobách, mololapky a likvidace zárodků na stěnách vede k úspěchu.

Chemickým přípravkům se raději vyhněte, bezpečnější a také jistější jsou lapače na bázi feromonů.

Vychytávky

Domácí škůdci lidstvo trápí po generace, takže kolují zaručené tipy, jak se jich zbavit. Místo nákupu drahých sprejů můžete molům znepříjemnit život pomocí rad našich babiček. Dříve se mol likvidoval pomocí jablečného octa nebo suchého vína. Když se totiž nechá otevřená lahev s octem nebo vínem, moli do ní nalezou a už nenajdou cestu ven. Podobně to funguje i s pivem. Potravinoví moli milují jablečný ocet. Nastražte na ně tedy mističky s octem a nechte je, ať se utopí.

Mol nesnáší vůni cedrového dřeva. Když ho kousek seženete, tak si pomůžete. Nesnáší také sušenou kůru citrusových plodů. Není proto nic snazšího, než sníst pomeranč a nechat kůru vysychat. Suchou pak můžete umístit do blízkosti potravin. Další dobrou radou je dát do spíže trochu skořice, hřebíčku, nového koření. Výborně také funguje rozmístění bobkového listu do blízkosti potravin. 

Mouku napadenou moly si můžeme přinést už z obchodu. Pokud chcete předejít nepříjemnému překvapení, dejte ji na noc do mrazáku. Nebo mouku prosijte na plech a dejte na chvíli do trouby vyhřáté na 90 °C. Tahle teplota by měla všechny zárodky spolehlivě zničit. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu