Zajímavé tipy a vychytávky, které vám usnadní práci v kuchyni

Tipy a inspirace 14. listopadu 2017 | 14:43 — Anna Novotná
Často se ocitneme při vaření a různých domácích pracích v situacích, kdy víme, jak bychom mohli postupovat, ale buď nemáme vhodné zařízení nebo je způsob práce, jak ho známe příliš zdlouhavý. Následující tipy vám mohou usnadnit život.
Další 3 fotografie v galerii
Zkuste naše tipy, které vám mohou usnadnit život / Shutterstock

Oddělení žloutku od bílku

Místo klasického přelévání obsahu vajíčka z jedné poloviny skořápky do druhé můžeme vyzkoušet oddělení žloutků pomocí PET lahve. Potřebný počet vajec vyklopíme do nádobky. Prázdnou PET lahev stiskneme a přiložíme otevřeným hrdlem ke žloutku. Uvolníme lahev a nasajeme žloutek, který následně můžeme opětovným stiskem lahve umístit do jiné nádoby. Jde to velmi rychle a prázdnou lahev máme obvykle po ruce.

Citronová šťáva

Citron je velmi zdravý a plný vitamínů. Pokud chceme zakapat salát nebo jiný pokrm, musíme citron rozříznout a mačkáme ho. Přitom mohou spadnout do jídla i jádra nebo se citronová šťáva rozstříkne po kuchyňské lince. Zkuste místo složitého manipulování s citronem a případného vymačkávání na lisu udělat do citronu malou dírku pomocí zaostřené špejle nebo párátka. Potom prostě citron zmáčkněte a šťáva bude kapat tam, kam chcete a bez semínek.

Pokud chcete citron zbavit šťávy celý, poválejte ho po rovné desce. Dlaní hodně tlačte. Pak umístěte citron nad sklenici a rozřízněte ho. Většina šťávy vyteče hned po rozříznutí. Zbytek bezpečně domačkáte.

Výrobník ledu

Je pravděpodobné, že v nadcházejícím teplém počasí budete chtít ochladit různé nápoje pomocí ledu. Jedna vanička, která je součástí lednice nestačí. Navíc je z tuhého plastu a kostky se z ní někdy obtížně dostávají. Pokud spotřebujete bonboniéru, zbyde vám plastový nosič čokoládových bonbónů. Ten můžete naplnit vodou a vložit do mrazáku. Led velmi jednoduše vymáčknete.

Bylinky po polévky

Výrobník ledu můžete použít i jako zajímavou možnost uchování čerstvých bylin pro použití při vaření. Do jednotlivých políček vaničky umístíme bylinky a zalijeme vodou případně olejem či rozehřátým máslem. Posléze dáme zmrznout a při vaření vždy jen vyklopíme příslušný počet dávek do pokrmu.

Ostření nožů

Nože je třeba brousit, aby vaše práce v kuchyni měla spád. Někdy ale není brousek po ruce. V takovém případě můžete použít místo brousku dno porcelánového hrníčku. Tam se nachází obvykle nenaglazovaný kroužek, pomocí kterého krásně přibrousíte nůž. Přejíždějte ostřím od zadní části ke špičce z jedné i druhé strany. 

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Čína bojuje proti emisím. Spustila na vodu první čistě elektrickou nákladní loď světa

Živý stromek nesnáší přechod do tepla. Postarejte se o...

Vyrobte si originální nástěnku na vzkazy či fotografie....

Nebezpečné vánoční mlsání: Nevhodné potraviny mohou být...

Červeného vína se nemusíte vzdát. Jen se ho naučte pít a...

Místo rozkvetlé zahrady zelený dům. Jde to i jednoduše

Špinavá okna lze umýt i v zimě. Jen je potřeba dodržet pár...