Dózy se postarají v kuchyni o pořádek, navíc jí dodají šmrnc. Jakému materiálu dát přednost?

Kuchyně 03. prosince 2018 | 11:49 — Marie Drahá
Vysypaná mouka nebo strouhanka v kredenci jsou minulostí. Dózy na potraviny dnes nechybí v žádné domácnosti. Slouží k lepší organizaci, navíc dodají kuchyni elegantní vzhled. Uvažujete, že si je konečně pořídíte v jednom stylu? Seznámíme vás s výhodami a nevýhodami jednotlivých materiálů.
Dalších 6 fotografií v galerii
Vystavené na policích zajistí dokonalý přehled o potravinách, které pravidelně v kuchyni používáme / Depositphotos

Nádobky na potraviny se hodí do selských kuchyní, ale také moderních interiérů. Účel zůstává stejný, vše je jen otázkou vzhledu. Kdo nemá peněz nazbyt, přesype jednoduše potraviny z papírových či plastových pytlíků do plechovek od kávy nebo zavařovacích sklenic. Když se oblepí hezkým papírem nebo opatří zajímavou dekorací a štítkem, nemusí vypadat vůbec špatně. Většina hospodyněk si ale raději dózy koupí. Na trhu totiž je z čeho vybírat.

Dózy se liší velikostí, tvarem a co je nejdůležitější – použitým materiálem. Každý z nich má specifické vlastnosti. Při výběru je proto dobré zohlednit, k jakému účelu budou dózy nebo nádobky sloužit, jak dobře těsní, případně jak jsou členěné.

Skleněné dózy

Pokud sáhnete po skle, máte vždy jistotu, že se jedná o hygienicky nezávadný materiál, který nepřijímá pachy. Vypadá elegantně a je průhledný, takže je hezky vidět obsah potravin, které jsou uskladněné uvnitř. Skleněné nádobky se díky svým benefitům často využívají i pro uskladnění hotového jídla nebo pro jeho ohřev. Navzdory tomu, že je sklo těžší a může se rozbít, jde určitě o lepší variantu než laciný plast.

Plastové dózy

Nekvalitní plast je v kuchyních největším strašákem. Laciný materiál totiž může obsahovat škodliviny, které se uvolňují do uskladněných potravin – ať už jde o sypané trvanlivé věci, nebo jídlo připravené do práce. Pokud preferujete plast kvůli jeho praktičnosti a nerozbitnosti, pak si raději připlaťte o pár korun navíc a sáhněte po dózách prověřených výrobců. Některé se pyšní označením 100% bez BPA, tedy bez chemické látky, která má negativní vliv na zdraví člověka. Takové jsou v kuchyni velice praktické. Jak rozpoznat kvalitní plast, vám poradíme zde.

Keramické dózy

Hodí se především do rustikálních nebo provence interiérů a bývají ukázkou šikovných řemeslníků. Málokdo si ale jimi vybaví kompletně celou kuchyň. Jednak jsou díky ruční práci dražší, navíc bývají těžké a neprůhledné. Ve venkovských chalupách však bezesporu mají své kouzlo a lze je využít v kuchyních aspoň na určité druhy potravin. Keramika i porcelán patří stejně jako sklo mezi zdravotně nezávadné materiály. První zmíněný snese i vyšší teploty pro ohřev.

Dózy z tritanu

Stejně jako v případě plastu jsou lehké, ale nijak neovlivňují uskladněné potraviny ani chuť jídla. Na první pohled vypadají dokonce jako skleněné, na rozdíl od skla jsou však odolné. Tritan je materiál, který se používá k výrobě dóz stále častěji. Je jednoduchý na údržbu a lze do něj uskladnit kromě sypaných potravin i horkou polévku nebo omáčku. Patří mezi udržitelné materiály.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

České krásky na českých horách: Kde si v zimě užívají Aňa Geislerová, Mahulena Bočanová nebo Markéta Hrubešová?

Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso...

Trápí vás v kuchyni octomilky? Vyvarujte se následujících...

Chcete tradiční stromeček? Pak sáhněte po slámě a...

Jak pečovat o pejska v zimě, aby se měl dobře. Dieta,...

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Moka konvička aneb dopřejte si šálek voňavých dálek i doma

Zavřít reklamu