Vaříte na plynu? Máme pro vás pár tipů, jak si poradit s čištěním desky

Spotřebiče 15. října 2019 | 14:30 — Marie Drahá
Vařit na plynu rozhodně není přežitek. Řada Čechů mu stále dává přednost před keramikou i indukcí. Vyhovuje jim rovnoměrné teplo, které otevřený oheň nabízí, ale i skutečnost, že mohou teplotu sami a rychle regulovat. Plynové desky mají však jednu velkou nevýhodu – tou je údržba.
Dalších 5 fotografií v galerii
Plynová deska je nejstarší a řadí se mezi kultovní záležitosti / Internet

Stačí, aby utekla polévka nebo voda z těstovin, a máme o zábavu postaráno. Plynová deska, ať už ze skla či z nerezu, je na rozdíl od varných desek napojených na elektřinu hodně členitá. Její čištění je proto náročné a docela zdlouhavé, pro správnou funkci spotřebiče bohužel nezbytné.

Čištění nikdy neodkládejte

Pokud nechcete strávit čištěním plynové desky zbytečně moc času, dodržujte pravidlo číslo jedna: jakékoliv vylité potraviny se pokuste odstranit z desky co nejdřív. Krom toho, že se připálené zbytky odstraňují z povrchu dost obtížně, vám ucpané hořáky tok plynu oslabí a nebudou hřát rovnoměrně.

Na povrch mýdlovou vodu

Při údržbě povrchu desky se neobejdete bez teplé mýdlové vody a kvalitního hadříku z mikrovlákna. Pokud budete chtít čistit houbičkou, obzvlášť hrubou stranou, může se stát, že desku nenávratně poškodíte. Na pomoc si můžete vzít maximálně speciální škrabku, která je zakončená plochou špachtlí. Díky ní se zbavíte zbytků připálenin tak, že vám na desce nevzniknou škrábance.

Rozdíl je i v materiálu

Nejjednodušší na údržbu je smalt, ten už ale v dnešní době osloví málokoho. Nejprodávanější je sklokeramika a nerez. Jestli zvolíte vzhledem k ostatním spotřebičům v domácnosti nerez, vybírejte alespoň povrch odolný proti otiskům, který spíše odolá šmouhám a lépe se čistí. Sklo vypadá nejlépe, ale šmouhy na něm pochopitelně vidět jsou a bez švédské utěrky to nepůjde. Někdo si zjednodušuje údržbu tím, že pořídí ochranné desky na sporák.

Litina do myčky nepatří

Nejodolnější jsou stojany z těžké litiny, které jsou bohužel na čištění poměrně nešikovné. Hlavně tehdy, pokud se na nich objeví připečené zbytky jídla, se namočení do dřezu nevyhnete. Pokud teprve vybíráte, tak platí, že lépe se udržují stojany s hladkým povrchem. Napadlo vás strčit je do myčky? Pozor na to, mohou zrezivět.

Ucpané hořáky

Přestože jsou schované pod plotýnkami, ani na hořáky nesmíme při pravidelné údržbě desky zapomínat. Zbytky jídla mohou zbrzdit přísun plynu, který nebude proudit tak, jak bychom od spotřebiče očekávali. Oblíbený ocet se však na jejich čištění příliš nedoporučuje, mohl by totiž kov odbarvit. Ideální variantou je znovu teplá mýdlová voda a měkký kartáček, který odstraní zbytky potravin i v drobných otvorech. Není od věci, nechat hořáky čas od času ve vodě odmočit. Přesto vám na nich zůstaly nevzhledné skvrny? Zkuste je vyčistit kouskem alobalu. Jak vyčistit elektrickou sklokeramickou desku, zjistíte zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tempo úbytku ledních medvědů se stále zrychluje. Vyhynout mohou již koncem století

Mýt nebo nemýt okna před Vánocemi?

Neztrácejte drobné při každém nákupu. Vyrobte si šikovný...

Starý pařez na zahradě moc parády neudělá. Způsoby, jak se...

Rohlíky na sladko. Pochoutka za pár korun jen ze tří...

Kuchyňské skleněné panely – nápady pro malé a velké...

Pavučinky, plíseň nebo hnědnutí listů? Možná vaše...

Zavřít reklamu