Domácí ingredience, které dokáží zatočit s mastnotou i zaschlými nečistotami

Tipy a inspirace 03. ledna 2020 | 07:18 — Anna Novotná
Bez trouby a sporáku si kuchyň nedokážeme představit. Je jedno, jestli máme sklokeramickou desku s troubou, plynový či elektrický sporák, pokud tento spotřebič pokrývá mastnota nebo nevzhledné fleky, moc parády doma neudělá.
Další 2 fotografie v galerii
Čistění mastných spotřebičů v kuchyni nepatří k oblíbeným činnostem / Shutterstock

Vyčistit sporák a troubu nepatří mezi domácí práce, které jsou oblíbené. Přesto jsou způsoby, jak si lze tuhle činnost ulehčit. Stačí pár jednoduchých triků a vaše spotřebiče v kuchyni budou vypadat jako nové.

Největším nepřítelem je mastnota, na kterou se nalepí prach. Dostane se úplně všude. Pokud se pustíte do likvidace, začínejte vždy seshora. I u špíny platí zákon gravitace. 

Tři ingredience a mastnota nebude mít šanci

Drahé přípravky z drogerie nemusíte kupovat. Stačí vám jen tři ingredience, které zatočí s mastnotou a zaschlými nečistotami a připáleninami.

Budete potřebovat

  • vatové tyčinky
  • kartáček na zuby
  • kapky amoniaku

Pokud budete chtít vyčistit větší plochu, smíchejte amoniak s vodou a kartáčkem (podle plochy zvolte velikost) a čistěte problémová místa. Ke špatně přístupným místům vám pomůžou vatové tyčinky namočené v amoniaku. Pak vše přetřete jarovou vodou a vytřete do sucha.

Čistá trouba už nebude žádný problém. Jak na to?

Na čistění trouby již nebude amoniak potřeba. Zde si s nečistotami lehce poradíte, pokud použijete tyto tři přísady:

  • prášek do pečiva
  • jedlou sodu
  • kyselinu citronovou

Z těchto ingrediencí si připravte směs a naneste ji do předem navlhčené  trouby. Nechejte ji pak působit 20 minut, poté setřete a vyčistěte troubu do sucha. Budete překvapeni výsledkem.

Hledáte ještě jednodušší způsob na troubu?

V tomto případě budete potřebovat obyčejný ocet. Smíchejte ho v poměru 1 : 1. To znamená, na jeden díl vody jeden díl octa. Roztok dejte do varné nádoby a dejte ji do trouby. Poté nechte troubu zapnutou třicet minut na 120 stupňů Celsia. Po třiceti minutách nechte nádobu v troubě dalších dvacet minut, dokud trouba nevychladne. Teprve poté troubu otevřete. Pak stačí vzít suchý čistý hadřík a prostor trouby pořádně setřít.

Podobně můžete vyčistit i vaši mikrovlnnou troubu

Ke snadnému a rychlému vyčištění vnitřku vaší mikrovlnky smíchejte půl hrnku octa a půl hrnku vody. Směs zahřejte v mikrovlnné troubě až k bodu varu. Vařte několik minut na nejvyšší výkon. Opatrně vyndejte a troubu poté vytřete hadříkem. Dále čtěte: Pomocník z lékárničky: Peroxid vodíku dokáže v domácnosti divy.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Největší rakouský skiareál mimo Alpy. Hochficht je na skok za hranicemi

Největší rakouský skiareál mimo Alpy. Hochficht je na skok...

Jakou strategii použít při rezervaci hotelu, abyste dosáhli...

Leden ve Špindlu ve znamení skvělého lyžování, nízkých...

Singapur láká stále více Čechů. Kdy je nejlepší čas na...

Kdy je nejlepší čas na návštěvu Vietnamu a co vás v této...

Pokud se vám zdají nabídky cestovních kanceláří příliš...

Zavřít reklamu