Grilování v troubě není žádná věda. Výraznější aroma zajistí horkovzduch

Spotřebiče 09. dubna 2020 | 11:00 — Marie Drahá
Pochutnáte si rádi na grilovaném steaku nebo špízu, ale nechce se vám tak často rozdělávat venkovní gril? Užít si jej můžete i večer u televize. Stačí začít používat jednu z nejčastějších funkcí moderní pečicí či mikrovlnné trouby. Co všechno k tomu budete potřebovat?
Další 4 fotografie v galerii
Od grilovaného masa na terase jsou špalíčky z trouby takřka k nerozeznání / Internet

Grilovat v troubě není žádná věda. Je naopak dobrým způsobem, jak si rychle připravit chutné kuře nebo kachnu v celku, zapéct sýr či chutnou zeleninu. Funguje to podobně jako venku na ohni, jen s tím rozdílem, že teplo nejde zespodu, ale shora. O kouřovou příchuť se sice ochudíte, ale o zlatou kůrčičku rozhodně nepřijdete.

Pečicí mřížka musí nahoru

Pokud jste dosud využívali v troubě jen klasické funkce jako konvenční ohřev či horký vzduch, najděte návod a pořádně se do něj začtěte. Každý výrobce má totiž pro nastavení grilu jiné parametry. Součástí některých spotřebičů je dokonce grilovací rožeň, na který se dá napíchnout celý kus drůbeže nebo ražničí. Všechny do jedné však mají mřížku, která musí být během grilování co nejblíž hornímu topnému tělesu.

Můžete si vybrat, zda budete grilovat na mřížce, nebo raději na plechu či v pekáči. Jestli se rozhodnete pro první variantu, bude nutné nejdřív mřížku pořádně vyčistit. Plech stačí vymazat nebo pokrýt pečicím papírem, ale přijdete o charakteristické čárky na plátcích masa.

Nezapomeňte na odkapávaný tuk

Pokud si nechcete zničit dno trouby, položte během grilování pod mřížku plech, na který může odkapávat tuk a šťáva. Využít ale můžete také alobal, který snese vysoké teploty a po grilování ho jednoduše vyhodíte. Připečené dno se čistí velmi těžko.

I během grilování v troubě si musíte pohlídat, aby se maso pořádně propeklo a přitom nebylo vysušené. Můžete si pomoct obracečkami od venkovního grilu nebo si pořidít jedny rezervní. Samozřejmě lze improvizovat a vzít si na pomoc klasické náčiní, vše je jen otázkou komfortu. Dobrému propečení pomůžete stejně jako venku potíráním marinádou nebo olejem. Praktickou vychytávkou je pak pečicí sprej.

Horkovzdušná trouba vás nadchne

Chutnou krkovičku si ugrilujete v elektrické troubě i horkovzdušné. Na rozdíl od běžné trouby však horkovzduch pomůže zachovat výraznější aroma masového pokrmu. Dále čtěte: Hledáte šikovné spotřebiče do kuchyně? Víme, na co byste při výběru neměli zapomenout.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Jiřina Bohdalová slaví neuvěřitelné 89. narozeniny. Co vězí za její nezkrotnou energií?

Pýchavka pomáhá při rakovině i zánětech močových cest....

Klimatizace se zřejmě brzy stanou běžnou součástí...

Už naši předkové považovali černý bez za všelék....

Osvědčené pěstitelské tipy, jak přesazovat a správně...

Praktické a levné řešení, jak se můžeme připravit na...

Pokud si nevíte rady, čím zpevnit svah, máme pro vás...

Zavřít reklamu