Jak správně balit pečivo? Poradíme, jak jej uchovat co nejkřupavější

Kuchyně 22. ledna 2018 | 13:19 — Marie Drahá
Chlebník sice zabírá v kuchyni místo, ale pečivo v něm vydrží čerstvé mnohem déle. Pokud si na něm opravdu chcete pochutnat, zapomeňte na igelitové sáčky jednou provždy! Vhodnou alternativou je textilní pytlík, poslouží však i obyčejná utěrka.
Dalších 9 fotografií v galerii
Trvanlivost i chuť chleba lze ovlivnit správným skladováním / Pixabay

Používat mikrotenový sáček na chleba v domnění, že zůstane déle měkčí, je hloupost. Pečivo se v něm naopak dřív zapaří a začne plesnivět. Počáteční malé bílé skvrny si ani nemusíme všimnout. Chléb je však už nakažený celý. A jíst ho našemu tělu rozhodně nesvědčí. Kromě hrozícího průjmu si můžeme plísní přivodit časem i potíže s orgány. Lépe už je na tom sáček papírový.

Plátno nebo utěrka

Dřív se však pečivo běžně balilo do plátěných hader nebo utěrek. Přes látku totiž dokáže „dýchat“. Pokud jste početnější rodina a kupujete pečiva více, utěrek by bylo potřeba použít několik. Vyplatí se tak pořídit chlebu a rohlíkům raději hezký bavlněný pytlík. Stojí pár korun. A když budete mít chuť, můžete si jej i sami ušít. Abyste jej mohli pravidelně prát, je lepší mít doma dva kusy.

Chlebník

Nejpohodlnější variantou je však koupit si chlebník. Vybírat lze z různých velikostí, materiálů i barev. Široké je i cenové rozpětí. Nejlevnější variantou je plast. Pokud se pro něj rozhodnete, nedoporučuje se přiklánět se k těm nejméně kvalitním. Mají totiž podobný efekt jako sáčky – nejsou prodyšné.

Dobrou službu plní dřevo, keramika nebo nerez. Chlebníky z těchto materiálů bývají obvykle opatřeny speciálními otvory, které umožňují cirkulaci vzduchu. Pečivo ani v nich nevydrží věčnost, ale určitě déle a chutnější, než v případě umělin. Chlebník může být navíc hezkým kuchyňským doplňkem. Pečivo bude vždy na svém místě a nepořádek zažehnán. Pokud chcete zabránit tomu, aby byl chleba z jedné strany oschlý, opatřete řeznou plochu alobalem.

Zásuvka v lince

Někdo nedá dopustit na uchování pečiva v zásuvce. Hluboký šuplík s plastovým vnitřkem bývá už součástí některých kuchyňských linek. Těsní, takže v ní chleba neosychá. O dalších skvělých vychytávkách do kuchyňské linky si přečtěte zde.

Mrazák

Pokud víte, že máte doma více pečiva, než stihnete v dohledné době sníst, zamrazte jej. Než celou čtvrtku se však vyplatí mrazení na jednotlivé krajíce proložené pečícím papírem. Starší chleba pro okamžitou spotřebu je pak možné rozpéct v troubě.

Který chleba vydrží déle?

Ví se, že delší trvanlivost než kvasnicový má chleba kváskový. Látky obsažené v něm mají antibiotické účinky a posilují střevní mikroflóru. Obsahuje také řadu minerálních látek a je pro tělo stravitelnější.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Pár věcí za které na dovolené ušetříte, ale budete toho pořádně litovat

Pár věcí za které na dovolené ušetříte, ale budete toho...

Ráj turistů a rybářů. To je vstupní brána do Žďárských...

Při pronájmu auta v zahraničí můžete pořádně prodělat,...

Na horách nemusíte pouze lyžovat. V kraji seriálu Doktor...

Poznejte hlavní město módy. Eurovíkend v Miláně vás...

Vzhůru na nejvyšší horu Beskyd. V okolí si v zimě užijí...

Zavřít reklamu