Konec chaosu! Ušetřit za jídlo pomůže jedině pořádek ve spíži. Jak si ho jednoduše vytvořit?

Kuchyně 12. března 2018 | 13:03 — Marie Drahá
Mouky, prášky do pečiva, konzervy i slané pochutiny. Do toho zavařené okurky a nějaký likér. Když jdete vařit nebo péct, jen matně vzpomínáte, co je vlastně ve spíži. Surovinu v obchodě pro jistotu dokoupíte. Snažíte se šetřit? Takhle se vám to nikdy nepodaří.
Další 4 fotografie v galerii
Logicky se zamyslete nad uspořádáním zásob / Shutterstock

Chaos ve spíži je nepřítelem systému i vaší peněženky. Pokud nemáte přehled o surovinách v domácnosti, lehce se stane, že projdou lhůtou trvanlivosti dřív, než je objevíte. Mezitím musíte v důsledku nevědomosti vážit cestu do obchodu a platit těžce vydělané peníze. Zatočte s nepořádkem jednou provždy.

Suché přísady do dóz

Čočka, fazole, jáhly, ovesné vločky. Možná necháváte sušené potraviny v sáčcích, ve kterých je donesete z obchodu. Jenže určitě se vám mnohokrát stalo, že se pytlík protrhl, nebo jste byli jen zbytečně rychlí, a polovina sáčku zůstala rozsypaná v potravinové skříni.

Rada je snadná: veškerým suchým přísadám, které používáte, pořiďte dózy. Ideálně průhledné, v nichž hezky uvidíte, čeho máte dost a co je naopak potřeba dokoupit. Nebudete nakupovat zbytečně, a přitom vám nic nebude chybět. Dózy různého tvaru i velikostí navíc krásně dozdobí otevřené police.

O organizaci se postarají košíky a boxy

Pečicí přísady by měly být u sebe, stejně tak koření nebo oleje, octy a omáčky. Udělejte si v potravinách systém a každému oddílu stanovte určité místo. Pak se totiž nemůže stát, že budete něco hledat, nebo objevíte prášek do pečiva mezi skořicí a novým kořením. Nejen hluboké police a skříňky lehce uspořádáte díky jednoduchým stylovým nádobám a košíkům. Spíš vám pomohou udržet čistou. Tekuté přísady patří do boxů v každém případě. Nezřídka se stane, že ukápnou. A je jednodušší vymýt box než čistit zatečenou skříňku.

Využijte hluboké šuplíky na maximum

Hluboké vysouvací šuplíky jsou trendem českých kuchyní. Usnadní manipulaci s nádobím, ale využíváme je také na uskladnění trvanlivých potravin. Horní polovina přitom zůstává obyčejně nevyužitá a prázdná. Co si do ní pořídit přídavnou polici? Variantou může být i nasouvací košík nebo přímo vložená zásuvka s vnitřím rozdělovačem. Třináct vychytávek do kuchyně, které šetří prostor a dokážou zabojovat s nepořádkem, najdete také zde.

Háčky na boční strany dvířek

Klasické otevírací typy skříněk nejsou tak pohodlné jako šuplíky, zato je lze využít hned dvakrát. Spoustu místa nabízejí samotná dvířka. Stačí několik háčků nebo klipsů a záleží už jen na vás, jestli na ně uložíte pudinky, mlsání nebo oblíbené koření. Zbývá sáčky nebo dózy opatřit jmenovkami, případně datem spotřeby. Účet za potraviny bude následující měsíc určitě o něco nižší.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Vydejte se na dovolenou po stopách Indiana Jonese a Vinnetoua

Chcete ochutnat nejlepší pizzu na světě? Vyražte do italské...

Do Vietnamu se můžete vydat za sedmým divem světa

5 důvodů, proč vyrazit do Bulharska: Do země, kde se vrtí...

Cestovatelská NEJ pro milovníky výšek, velkoměstského...

Dejte si pozor na změny v pravidlech silničního provozu ve...

Dovolená pro romantiky: Je libo stylový nocleh na hradě nebo...