Nejlevnější pomocník do zásuvky. S vaším starým chlebem umí doslova zázraky

Kuchyně 19. března 2018 | 10:37 — Marie Drahá
Zužitkovat doma starší chleba není žádný problém. Pokud se vám nechtějí smažit kostky do polévky nebo dělat placky, poslouží starý dobrý topinkovač. Jestli si říkáte, že jde o dalšího žrouta elektřiny, buďte zcela bez obav. Deset topinek týdně vás vyjde maximálně na stovku ročně.
Další 4 fotografie v galerii
Luxusní snídaně během chvilky. A s minimem nákladů na energii / Shutterstock

Topinkovač je nejlevnějším pomocníkem do zásuvky v kuchyni. Jeho provoz je pro srovnání asi o pětistovku ročně levnější než například kávovar. Nejlevnější přístroj se dá přitom pořídit už za pár stovek korun. Sice „jenom“ opéká topinky, ale tomu, kdo si jej pořizuje právě k tomuto účelu, bohatě stačí.

Dražší kousky si umí kromě luxusní snídaně poradit i s rozmrazováním nebo rozpékáním už staršího pečiva. Většinou všechny jsou opratřeny časovačem a různým počtem opékacích stupňů. Velmi praktický je i zásobník na drobky. Dalšími vychytávkami jsou automatické centrování, nástavec na pečivo nebo protipachový kryt. Ten oceníte v případě, že topinkovač nepoužíváte pravidelně. V otvorech se totiž usazuje prach, který po opětovném spuštění přístroje nepříjmeně zapáchá. Funkce stop okamžitě zastaví proces opékání.

Čím vyšší příkon, tím rychlejší opečení

Topinkovače najdete v obchodech různé hmotnosti, rozdílným počtem otvorů pro pečivo a obsluhou. Liší se pochopitelně i materiálem. Velmi jednoduše se udržuje plast, odolnější a také snadný na údržbu je ovšem lakovaný kov. Některé druhy přístrojů bývají dokonce neonově podsvícené. Menší kousky pečiva vám umožní lehce vyndávat funkce extra zdvih. Na trhu jsou k dispozici výrobky s příkonem začínající na 500 W a končící až na 2500 W. Čím vyšší číslo, tím rychlejší opečení. Jak správně balit pečivo, aby zůstalo co nejkřupavější, se dozvíte zde.

Ani designové kousky nestojí majlant

Pokud o koupi topinkovače uvažujete, položte si nejdřív otázku, k čemu chcete, aby sloužil. Potom už se můžete rozhodovat na základě funkcí, ceny a vzhledu. Mějte však na paměti, že nevzhledný přístroj dlouho používat nevydržíte. Jíme očima a totéž platí o přípravě jídla. Nezapomeňte se proto podívat ani po designových kouscích. Překvapí vás, že některé typy vás určitě nezruinují.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Na skok do Německa: Gastrovíkend s vůní neodolatelných lahůdek

Na skok do Německa: Gastrovíkend s vůní neodolatelných...

Pěšky, na kole nebo na laně? Na Kružberku si užije opravdu...

Krušné hory: Skiareál Klínovec lyžařům letos nabídne...

Na letištích i v letadlech na vás číhají miliony bakterií....

Poznejte nejkrásnější město USA: San Francisco vás...

Cestujete sólo? Pak pro vás máme pár skvělých tipů, jak...

Zavřít reklamu