Tři pomocníci, kteří se vám budou hodit pro přípravu letních salátů

Kuchyně 06. června 2018 | 12:14 — Marie Drahá
Čerstvá načechraná zelenina, zálivka, která stejnoměrně obalí všechny kousky a pochopitelně výjimečná chuť. Salát patří mezi jídla, která si v létě dopřáváme vůbec nejčastěji. Jak si usnadnit jeho přípravu i doma? S vychytanými pomocníky. Trik totiž spočívá v jeho přípravě.
Dalších 5 fotografií v galerii
Čerstvý a krásně načechraný salát je ideálním jídlem pro letní horké dny / Shutterstock

Připravit si svěží a zdravou pochoutku není žádný kumšt. Chce to jen dodržet pár základních pravidel: nakoupit skutečně chutnou zeleninu, pořádně ji umýt a vysušit, připravit zálivku tak, aby se ingredience v ní dokonale promíchaly, případně si vyhrát s dochucovadly. Odměnou vám bude doslova gejzír chutí. Na trhu existuje několik pomocníků, s nimiž bude příprava vašich domácích salátů ještě jednodušší.

Odstředivka na salát

Řada lidí dělá při mytí zeleniny stejnou chybu. Oplachuje ji pod tekoucí vodou, několikrát v rukou protřepe a přendá do mísy, v níž připravuje salát. Někdo se snaží šetrně, takže ji v podstatě umyje tak na půl, pro jiného je důležitější hygiena, ale výsledkem je zplihlý salát. V obou případech zůstává v míse přebytečná voda, která potlačuje chuť sebelepšího dresinku.

Jak z toho ven? Dobrým tipem může být odstředivka. Salát, bylinky i různé zelené natě lehce omyjete v sítku pod tekoucí vodou, vložíte jej do misky, zavřete víčko a točením rukojeti salát vysušíte. Teprve nyní je připraven smíchat se s ostatními druhy zeleniny a zálivkou. Manipulace s odstředivkou je pohodlná a jednoduše se čistí. Lze ji mýt v myčce.

Šejkr na zálivku

Dochucovat salát přímo v míse postupným přihazovaním ingrediencí a pravidelným promícháváním je amatérismus. Bohužel viditelný. Salát totiž častou manipulaci nesnese, zůstává povadlý. Dresink je nutné vždy připravovat zvlášť. Nabízí se šejkr na zálivku, do nějž postupně vlijete veškeré přísady a dokonale promícháte. Bývá opatřen odměrkou, praktickou nálevkou i těsnicím uzávěrem. Na léto se bude hodit! Kromě dresinku na salát v něm jednoduše připravíte i koktejl nebo nadýchanou pěnu do kávy. Kteří pomocníci usnadní práci (nejen) milovníkům sladkých snídaní?

Láhev s luhovacím sítkem

Olejů různých příchutí seženete dnes na trhu celou řadu. Pokud jste se však rozhodli vyrobit si svůj vlastní ochucený, bylo by nepraktické, abyste jej museli v jiné nádobě luhovat, a z jiné servírovat. Tipem výrobců kuchyňských potřeb je nádoba na olej už přímo s luhovacím sítkem.

Do lahve nalijete olej, přidáte bylinky, koření, chilli papričky, česnek nebo cokoliv dle vlastního výběru. Necháte doporučenou dobu luhovat a můžete stolovat nebo šejkrovat. Luhovací sítko totiž zadrží bylinky i koření uvnitř a podávaný olej zůstává čistý – přitom skvěle ochucený. Stejně jako ostatní pomocníky, i tuto nádobu lze mýt v myčce na nádobí.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Země vína, ostrého guláše, čardáše a termálních pramenů: Maďarsko stojí určitě za návštěvu

Aktivní dovolená v italských Alpách vás dostane

Kam vyrazit za poznáváním přírodních a historických krás...

Chcete poznat úplně jinou Itálii? Zajeďte si na jih do...

Dovolená u moře na konci sezóny: Kam se dá vyrazit i v...

Nudíte se na dovolené? Zkuste se plavit na obrovské luxusní...

Dovolená s dětmi: Příjemné letovisko, kde se snoubí...