Tři pomocníci, kteří se vám budou hodit pro přípravu letních salátů

Kuchyně 06. června 2018 | 12:14 — Marie Drahá
Čerstvá načechraná zelenina, zálivka, která stejnoměrně obalí všechny kousky a pochopitelně výjimečná chuť. Salát patří mezi jídla, která si v létě dopřáváme vůbec nejčastěji. Jak si usnadnit jeho přípravu i doma? S vychytanými pomocníky. Trik totiž spočívá v jeho přípravě.
Dalších 5 fotografií v galerii
Čerstvý a krásně načechraný salát je ideálním jídlem pro letní horké dny / Shutterstock

Připravit si svěží a zdravou pochoutku není žádný kumšt. Chce to jen dodržet pár základních pravidel: nakoupit skutečně chutnou zeleninu, pořádně ji umýt a vysušit, připravit zálivku tak, aby se ingredience v ní dokonale promíchaly, případně si vyhrát s dochucovadly. Odměnou vám bude doslova gejzír chutí. Na trhu existuje několik pomocníků, s nimiž bude příprava vašich domácích salátů ještě jednodušší.

Odstředivka na salát

Řada lidí dělá při mytí zeleniny stejnou chybu. Oplachuje ji pod tekoucí vodou, několikrát v rukou protřepe a přendá do mísy, v níž připravuje salát. Někdo se snaží šetrně, takže ji v podstatě umyje tak na půl, pro jiného je důležitější hygiena, ale výsledkem je zplihlý salát. V obou případech zůstává v míse přebytečná voda, která potlačuje chuť sebelepšího dresinku.

Jak z toho ven? Dobrým tipem může být odstředivka. Salát, bylinky i různé zelené natě lehce omyjete v sítku pod tekoucí vodou, vložíte jej do misky, zavřete víčko a točením rukojeti salát vysušíte. Teprve nyní je připraven smíchat se s ostatními druhy zeleniny a zálivkou. Manipulace s odstředivkou je pohodlná a jednoduše se čistí. Lze ji mýt v myčce.

Šejkr na zálivku

Dochucovat salát přímo v míse postupným přihazovaním ingrediencí a pravidelným promícháváním je amatérismus. Bohužel viditelný. Salát totiž častou manipulaci nesnese, zůstává povadlý. Dresink je nutné vždy připravovat zvlášť. Nabízí se šejkr na zálivku, do nějž postupně vlijete veškeré přísady a dokonale promícháte. Bývá opatřen odměrkou, praktickou nálevkou i těsnicím uzávěrem. Na léto se bude hodit! Kromě dresinku na salát v něm jednoduše připravíte i koktejl nebo nadýchanou pěnu do kávy. Kteří pomocníci usnadní práci (nejen) milovníkům sladkých snídaní?

Láhev s luhovacím sítkem

Olejů různých příchutí seženete dnes na trhu celou řadu. Pokud jste se však rozhodli vyrobit si svůj vlastní ochucený, bylo by nepraktické, abyste jej museli v jiné nádobě luhovat, a z jiné servírovat. Tipem výrobců kuchyňských potřeb je nádoba na olej už přímo s luhovacím sítkem.

Do lahve nalijete olej, přidáte bylinky, koření, chilli papričky, česnek nebo cokoliv dle vlastního výběru. Necháte doporučenou dobu luhovat a můžete stolovat nebo šejkrovat. Luhovací sítko totiž zadrží bylinky i koření uvnitř a podávaný olej zůstává čistý – přitom skvěle ochucený. Stejně jako ostatní pomocníky, i tuto nádobu lze mýt v myčce na nádobí.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Znáte italské regiony? Představíme vám ty nejnavštěvovanější a nejkrásnější z nich

Znáte italské regiony? Představíme vám ty...

Otmuchowské jezero leží jen kousek od českých hranic a...

Už jste zkusili virtuální cestování? Daleké kraje můžete...

Nemůžete se dočkat sluníčka? Ostrov na jihu Evropy zahajuje...

Znáte Prýgl? Oblíbené přehrada vybízí ke sportu i rekreaci

Tunisko: Vychutnejte si teplé moře, památky, golf i...

Zavřít reklamu