Jak se obejít bez tuku a uchovat vitaminy a živiny? Začněte péct v římském hrnci

Kuchyně 28. září 2018 | 15:59 — Marie Drahá
Nejrozšířenější je v jižní Evropě, kde se s oblibou používá na přípravu kompletních menu. Jídlo udělá ve vlastní šťávě a postará se o to, aby v něm zůstaly veškeré cenné látky, které naše tělo potřebuje. Římský hrnec je mezi nádobím jistou raritou: vystačí si bez jakýchkoliv tuků nebo nutnosti podlévání.
Další 3 fotografie v galerii
Hliněná nádoba si žádá speciální zacházení, ale pokrmy z ní jsou jedinečné / Depositphotos

Co to je římský hrnec

Římský hrnec je zapékací nádoba vyrobená z pálené hlíny. V kuchyni má široké využití. Lze v něm připravit maso, přílohu, polévky i moučníky. Výjimkou nejsou ani pokrmy z jednoho hrnce. Výhoda pekáče spočívá v tom, že cokoliv v něm připravujete, se dusí v páře – bez tuku, čili zdravě. Navíc v jídle zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitaminy a minerály.

Příprava jídla v něm je pohodlná. Vložíte maso, zeleninu, přílohu (cokoliv vás napadne), ochutíte přiklopíte poklicí a dáte péct. Pokrmy připravené v římském hrnci získají nenapodobitelnou chuť a zelenina neztratí barvu. Ocení je především žlučníkáři, všichni ostatní, kteří mají nařízenou dietu, ale i ti, kteří zkrátka chtějí jíst zdravě.

Zásady pečení v římském hrnci

Je však nutné zmínit i zásady, které pečení v římském hrnci obnáší, a které se rozhodně nevyplatí obcházet.

  • Před každým použitím je nutné nádobu namočit včetně víka do vlažné vody, a to alespoň na 15 minut. Hrnec musí být ponořený celý, voda musí být i uvnitř. Následně nádobu osušíme. Pokud to neuděláme, může hrnec v troubě prasknout.
  • Římský hrnec nesnáší změny teplot, tím pádem jej nikdy nemůžeme vložit do vyhřáté trouby – vždy pouze do studené na nejnižší patro. Teplotu zvyšujeme během pečení postupně. Je nutné počítat s tím, že pečení je o něco delší, není však třeba jídlo nijak hlídat. Nepřipálí se.
  • S tím souvisí i případné podlévání. Do studeného hrnce může jen studená voda, do horkého pouze horká. Je to čistě o zvyku.
  • Když vyjmeme pekáč či pokličku z trouby, vždy je odkládáme jen na podložku, nikdy ne na chladné místo. Jak už bylo řečeno, změnou teploty bychom mohli o něj přijít.
  • Pekáč také nikdy nesmíme položit na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák. Římský hrnec patří pouze do studené trouby.
  • Nádobu omýváme pouze horkou vodou s trochou soli nebo octa. Vynecháme drsné žínky i jakékoliv agresivní saponáty. Římský hrnec se nedává ani do myčky.
  • Omytý hrnec je vhodné položit na vzdušné místo a nepřikrývat poklicí.

Dojem na stole nezkazí

Římský hrnec je hezkou ozdobou každého stolu, servírovat se dá přímo z něj. Jídlo v něm navíc vydrží dlouho teplé. Pořídit se dá v domácích potřebách, ale i v supermarketech. V závislosti na objemu vyjde už na stovky korun. Zdravé jídlo plné živin můžete mít i z parního hrnce. Než si jej však do kuchyně pořídíte, přečtěte si následující.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Tohle tělíčko kralující České Miss je volné! Šteflíčková přiznala rozchod!

Vysazujeme bylinkový záhon: Jaké léčivky by v něm neměly...

Zůstala vám vařená vejce? Připravte si pštrosí vejce nebo...

Zbavte svou kočku škrábání nábytku přírodní cestou a...

Velikonočním pondělím vrcholí svátky jara. Proč se...

Proměňte obyčejnou sklenici v kouzelnou zahrádku

Čarujte s plechovkami. Vytvořte nový příborník nebo stojan...

Zavřít reklamu