Jak se obejít bez tuku a uchovat vitaminy a živiny? Začněte péct v římském hrnci

Kuchyně 28. září 2018 | 15:59 — Marie Drahá
Nejrozšířenější je v jižní Evropě, kde se s oblibou používá na přípravu kompletních menu. Jídlo udělá ve vlastní šťávě a postará se o to, aby v něm zůstaly veškeré cenné látky, které naše tělo potřebuje. Římský hrnec je mezi nádobím jistou raritou: vystačí si bez jakýchkoliv tuků nebo nutnosti podlévání.
Další 3 fotografie v galerii
Hliněná nádoba si žádá speciální zacházení, ale pokrmy z ní jsou jedinečné / Depositphotos

Co to je římský hrnec

Římský hrnec je zapékací nádoba vyrobená z pálené hlíny. V kuchyni má široké využití. Lze v něm připravit maso, přílohu, polévky i moučníky. Výjimkou nejsou ani pokrmy z jednoho hrnce. Výhoda pekáče spočívá v tom, že cokoliv v něm připravujete, se dusí v páře – bez tuku, čili zdravě. Navíc v jídle zůstávají zachovány téměř všechny cenné vitaminy a minerály.

Příprava jídla v něm je pohodlná. Vložíte maso, zeleninu, přílohu (cokoliv vás napadne), ochutíte přiklopíte poklicí a dáte péct. Pokrmy připravené v římském hrnci získají nenapodobitelnou chuť a zelenina neztratí barvu. Ocení je především žlučníkáři, všichni ostatní, kteří mají nařízenou dietu, ale i ti, kteří zkrátka chtějí jíst zdravě.

Zásady pečení v římském hrnci

Je však nutné zmínit i zásady, které pečení v římském hrnci obnáší, a které se rozhodně nevyplatí obcházet.

  • Před každým použitím je nutné nádobu namočit včetně víka do vlažné vody, a to alespoň na 15 minut. Hrnec musí být ponořený celý, voda musí být i uvnitř. Následně nádobu osušíme. Pokud to neuděláme, může hrnec v troubě prasknout.
  • Římský hrnec nesnáší změny teplot, tím pádem jej nikdy nemůžeme vložit do vyhřáté trouby – vždy pouze do studené na nejnižší patro. Teplotu zvyšujeme během pečení postupně. Je nutné počítat s tím, že pečení je o něco delší, není však třeba jídlo nijak hlídat. Nepřipálí se.
  • S tím souvisí i případné podlévání. Do studeného hrnce může jen studená voda, do horkého pouze horká. Je to čistě o zvyku.
  • Když vyjmeme pekáč či pokličku z trouby, vždy je odkládáme jen na podložku, nikdy ne na chladné místo. Jak už bylo řečeno, změnou teploty bychom mohli o něj přijít.
  • Pekáč také nikdy nesmíme položit na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák. Římský hrnec patří pouze do studené trouby.
  • Nádobu omýváme pouze horkou vodou s trochou soli nebo octa. Vynecháme drsné žínky i jakékoliv agresivní saponáty. Římský hrnec se nedává ani do myčky.
  • Omytý hrnec je vhodné položit na vzdušné místo a nepřikrývat poklicí.

Dojem na stole nezkazí

Římský hrnec je hezkou ozdobou každého stolu, servírovat se dá přímo z něj. Jídlo v něm navíc vydrží dlouho teplé. Pořídit se dá v domácích potřebách, ale i v supermarketech. V závislosti na objemu vyjde už na stovky korun. Zdravé jídlo plné živin můžete mít i z parního hrnce. Než si jej však do kuchyně pořídíte, přečtěte si následující.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

České krásky na českých horách: Kde si v zimě užívají Aňa Geislerová, Mahulena Bočanová nebo Markéta Hrubešová?

Pečené kuře na plechovce s pivem. Lahodné a šťavnaté maso...

Trápí vás v kuchyni octomilky? Vyvarujte se následujících...

Chcete tradiční stromeček? Pak sáhněte po slámě a...

Jak pečovat o pejska v zimě, aby se měl dobře. Dieta,...

Připravte si na Štědrý večer netradiční omáčku,...

Moka konvička aneb dopřejte si šálek voňavých dálek i doma

Zavřít reklamu