Jaký dřez se hodí do vaší kuchyně? Materiál vybírejte s rozvahou

Kuchyně 25. února 2019 | 07:22 — Marie Drahá
Myčky na nádobí odsunuly dřezy lehce do pozadí, přesto si bez nich kuchyň představit nedokážeme. Cílem je vybrat takový, který se bude hodit ke stylu linky a zároveň nebude náročný na údržbu. Jak jsou na tom ve srovnání jednotlivé materiály, které na trhu najdeme?
Další 4 fotografie v galerii
Navzdory myčkám nádobí se bez pořádného dřezu v kuchyni neobejdeme / Depositphotos

Kuchyňské dřezy se vyrábějí v nejrůznějších velikostech. Poté, co se zabydlely v českých domácnostech myčky na nádobí, řada žen preferuje menší rozměry, které jí bohatě postačí na opláchnutí několika kusů nádobí, ovoce nebo zeleniny. Vybírat lze také z různých tvarů, ale co je zřejmě nejpodstatnější, je materiál, z nějž je dřez vyroben. Nejčastěji natrefíme na nerezový, granitový, keramický a dřez z umělého kamene. Ať je pro vás případný výběr jednodušší, nabízíme vám jejich malé srovnání.

Nerezové dřezy

Snesou velmi vysoké teploty a odolají korozi i většině dostupných čisticích prostředků. Nemusíte se bát, že na nich zůstanou fleky od červené řepy. Podle odhadů se stále jedná o nejčastější typ dřezů u nás. Důvodem je nízká cena a vysoká odolnost, ale v případě, že si pořídíte kvalitní od prověřeného výrobce. Dřez s nedostatečnou tloušťkou vám totiž takovou životnost nenabídne. Nerezový dřez je často k vidění v desítky let starých kuchyních, ale i v moderních interiérech. Hodí se totiž k ostatním nerezovým doplňkům v kuchyni. Bohužel na něm ulpívají kapky, to je snad jediná nevýhoda tohoto materiálu.

Granitové dřezy

Věděli jste, že jsou tak tvrdé, že přežijí i poškrábání klíčem? Také granitové dřezy odolají vysokým teplotám a prudkým změnám. Mají antibakteriální složení a poslední roky u nás sklízejí největší oblibu. Vypadají totiž moderně a zajímavě, navíc jsou k dostání v nejrůznějších barvách. Nejpreferovanější je krémová a antracitová varianta. Také granit patří mezi kvalitní materiály a pyšní se dlouhou životností a odolností vůči nárazům. Skvěle se hodí do moderních kuchyní. Na rozdíl od nerezu na něm sice nejsou vidět kapky, ale skvrny bohužel ano.

Keramické dřezy

Jsou nejčastější volbou do rustikálních a venkovských kuchyní, dobře však zapadnou i do moderního vybavení. Vypadají originálně a mají dokonale hladký povrch, na kterém nezůstávají nečistoty. Údržba keramických dřezů je tak velmi snadná. Teplotní šoky i chemické látky snášejí velmi dobře, navíc jsou barevně stálé a hygienické. Bohužel je třeba být při práci s nimi opatrní. Jsou křehké, takže je jakýkoliv těžší náraz může nenávratně poškodit.

Dřezy z umělého kamene

V českých domácnostech nebývají k vidění tak často. Důvodem je patrně vysoká pořizovací cena. Umělý kámen navíc nesnese tak vysoké teploty. Skvěle se však čistí a k dostání je v různých barevných variantách. Pokud se vám náhodou stane, že jej poškrábete, není problém jej přebrousit. Bublinky nebo horká voda na přání? Dřezové baterie umí věci, o kterých se vám ani nesnilo, dočtete se zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Pisa není jen Šikmá věž. Se zázrakem se tu setkáte na každém kroku

Pisa není jen Šikmá věž. Se zázrakem se tu setkáte na...

Nejnovější trend: Senioři cestují čím dál častěji a...

Chcete se za sychravého počasí končícího léta pořádně...

Máte rádi televizní soutěže? Vydejte se po stopách té...

Skvělý tip na víkend: Nevšední zážitek na vás čeká ve...

Pár dobrých tipů, jak se vyhnout poplatkům za odbavená...

Zavřít reklamu