Chystáte se nakládat vlastní kysané zelí? Tohle by vám doma nemělo chybět

Kuchyně 13. listopadu 2019 | 16:15 — Marie Drahá
Sezona šlapání zelí je v plném proudu. Kdo chce mít pořádnou zásobárnu vitaminů na zimu, navíc v odpovídající kvalitě, neváhá. Rozhodli jste se, že do toho letos půjdete také? Receptů na domácí kysané zelí je celá řada. Zaměřme se ale na to, jakou výbavu je třeba mít doma k dispozici.
Další 4 fotografie v galerii
Domácí kysané zelí je obrovskou zásobárnou vitaminů na zimu / Internet

Zelí na nakládání lze koupit nebo objednat prakticky v každé větší prodejně se zeleninou. Buď můžete požádat o celé hlávky, nebo si je nechat už předem nakrouhat a domů odvézt „hotové“ zelí v pevném igelitovém pytli. Tady však hrozí riziko, že pokud si zelí nekoupíte od poctivého prodejce, může se stát, že se vám do rukou nedostane čerstvé a dříve, než jej budete nakládat, bude měkké – což není žádoucí.

Když to chcete vzít z gruntu

Zelí si můžete doma nakrouhat sami. Ostatně tak to běžně dělávali i naši předkové. Co k tomu budete potřebovat? Zapomeňte na mixér. Jestli si chcete naložit jen několik kilogramů zelí na zkoušku, můžete vyzkoušet speciální nůž na sekání zelí. Při větším objemu jsou ale vhodnější struhadla. K dostání jsou ruční i elektrická, vybírat můžete ze dřeva, kovu i plastu. Jednotlivé typy se liší také počtem nožů či typem trysek pro řezání. Výhodou je, že si sami určíte tloušťku řezaných kusů v závislosti na tom, jakou velikost mezer mezi noži a deskou zvolíte.

Zelí se nakládá společně se solí, kmínem a dalšími ingrediencemi. Někdo jimi prokládá jednotlivé vrstvy, další dává přednost tomu, že nejdřív zelí minimálně s kořením pořádně promíchá. Pro tento účel je vhodné mít doma větší nádobu - ať už lavor, větší vaničku na prádlo nebo třeba koupací vaničku po dětech. Tlačí se rukama i nohama, tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso.

Do čeho lze zelí naložit

Zelí se odpradávna nakládá do keramického zeláku. Pořídit se dá v nejrůznějších velikostech, takže nehraje roli, jestli se chystáte naložit tři kila nebo třicet. Protože jde o robustní typ hrnce, dobře vypadá a pokud s ním budete slušně zacházet, vydrží vám i desítky let. Investice do něj se vyplatí. Stejně tak ale můžete nechat zelí kvasit v moderních plastových či skleněných dózách, které jsou k tomu přímo určené. Kromě zelí je pak můžete využít na hermelíny nebo na utopence.

Zvolte si typ těžítka

Zeleninu je třeba pořádně zatížit, aby zůstala stále ve vodě. Dodnes se k těmto účelům používají v některých domácnostech dřevěná prkénka a velký těžký kámen, který se doma schraňuje a před nakládáním vždy pečlivě vydezinfikuje. Elegantnějším řešením je však keramické těžítko rozdělené na dvě části, které pohodlně vložíte i do hrnce s menším průměrem. Navíc se lépe vytahuje. Ke kvašení je určena i speciální plastová mřížka, která udrží zeleninu po celou dobu pod hladinou. Je určena pro dlouhodobé používání, navíc ji lze mýt v myčce. Nemáte myčku? I v ruce se dá nádobí mýt efektivně a úsporně.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vědci objevili na Kokosových ostrovech statisíce mrtvých krabů. Znají i příčinu jejich záhadné smrti

Vybíráte vánoční strom? Víme, jak se při jeho koupi...

Zázvor poslouží jako úžasná přírodní medicína, jeho...

Nadměrná plynatost trápí mnoho psů. Co pomůže?

Kyselina citronová je malý zázrak, který účinně vyčistí...

Je vaše prádlo zašedlé? Zapomeňte na chemická bělidla a...

Hledáte rychlé a levné řešení, jak oplotit vaši zahradu?...

Zavřít reklamu