Vybíráte nový topinkovač? Dejte dobrý pozor na to, po kterém sáhnete

Spotřebiče 04. května 2019 | 15:24 — Marie Drahá
Považujete topinky za něco, co do zdravého životního stylu rozhodně nepatří? Nutriční poradci jim sice zelenou nedávají, vzdávat se jich však nemusíte. Bez kapky oleje je připravíte v topinkovači. Pomůžeme vám rozhodnout se, který vybrat.
Další 4 fotografie v galerii
První topinkovač přišel na svět už koncem 19. století / Pixabay

Topinkovač přišel na svět více než před sto lety. Od té doby je stálicí v domácnostech na celém světě. Je skvělou alternativou pro všechny, kteří si rádi pochutnají na křupavém pečivu, ale odrazuje je po ránu cesta do obchodu, také pro ty, kterým se často doma hromadí starší chleba.

Jednoduchý přístroj nezabere na kuchyňské lince moc místa a jeho obsluhu zvládne doslova každý. V obchodech s elektronikou se dá sehnat už za pár stovek, často jej nabízejí i potravinové obchodní řetězce. Aby se však z topinkovače nestal jenom další zbytečný krám v domácnosti, je dobré předem zvážit, do jakého investovat.

Ať může jíst rodina společně

Hlavní roli při koupi hraje obvykle počet členů domácnosti. Zatímco dva si vystačí s jedním otvorem na opékání, početnější rodina může zvolit přístroj se dvěma, čtyřmi nebo šesti opékacími štěrbinami. Jedině tak je možné připravit více topinek najednou.

Jestli si rádi rozpékáte v troubě i housky nebo bagety, sáhněte rovnou po takovém spotřebiči, který má štěrbiny s variabilní šířkou nastavení. Při přípravě snídaně si jednoduše určíte, zda chcete opéct tenký plátek chleba nebo silnější pečivo.

Nechcete čekat? Pohlídejte si příkon

Jak rychle se spotřebič nahřeje a udělá topinky, záleží na příkonu. Ten se pohybuje obvykle od 700 do 3 000 W a platí, že čím je vyšší, tím je příprava rychlejší. Většina modelů už pak dnes nabízí možnost regulace teploty, díky níž si lze zvolit optimální teplotu pro propečení pečiva. Rovněž volbu, zda chcete opéct pouze jednu stranu pečiva, nebo obě najednou.

Jestli žijete v domácnosti s dětmi, jistě se vyplatí sáhnout po přístroji, který zabrání popálení. Dražší modely disponují senzorem, jenž umožní automatické zasunutí a vysunutí pečiva. Některé modely mají rovněž protiskluzové nožičky. Postarají se o to, aby topinkovač po lince necestoval. Dalšími praktickými funkcemi je pak například rozmrazování pečiva nebo tlačítko STOP, které opékání okamžitě zastaví.

Cenu určuje také materiál

Stejně jako ostatní spotřebiče, také topinkovače nabízejí výrobci z různých materiálů – od nerezu po plast, zvolit lze i jejich kombinaci. Není pak žádným překvapením, že přístroje s kovovým tělesem jsou odolnější než plastové. Pokud toužíte po snadné údržbě, praktickým řešením je vyjímatelný zásobník na drobky. Obyčejný starý chleba dokáže být v domácnosti užitečný pomocník, dozvíte se zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Chystáte se do Švýcarska? Zapomeňte na auto. Tuto zemi poznáte nejlépe z vlaku

Chystáte se do Švýcarska? Zapomeňte na auto. Tuto zemi...

Neuvěřitelná místa na naší planetě: Kam se vydat, když...

Dovolená v Karibiku se může změnit v horor. Čeho se při...

Nejkrásnější ostrov na světě uspokojí dobrodruhy i...

Chcete cestovat po světě skoro zadarmo? Můžete se vozit...

Chystáte se do Vídně? Skryté skvosty, které byste si neměli...

Zavřít reklamu