Nezapomeňte při úklidu kuchyně ani na mikrovlnku. Práci vám usnadní domácí pomocníci

Spotřebiče 27. března 2020 | 12:34 — Helena Malá
Hodně lidí při úklidu kuchyně zapomíná na mikrovlnnou troubu. Ta přitom v mnoha domácnostech dostává dost zabrat a čištění si více než zaslouží. Jenže pokud jste její úklid dlouho odkládali, čeká vás zřejmě pořádná dřina. Práci vám ale může ušetřit několik ověřených fíglů.
Další 3 fotografie v galerii
Špinavá mikrovlnka není zrovna tou nejlepší vizitkou / Depositphotos

Mikrovlnnou troubu je nutné pravidelně čistit nejen kvůli hygieně. Zabráníte tím i poškození povrchu a v neposlední řadě čištěním prodloužíte tomuto spotřebiči životnost. Než se ale do úklidu pustíte, nezapomeňte mikrovlnku vypojit ze zásuvky. Také nikdy, a to ani v rámci čištění, nezapínejte troubu jen tak naprázdno.

Vykliďte vnitřek spotřebiče

Ze všeho nejdříve vytáhněte z mikrovlnky otočný talíř, a to včetně všech plastových dílů, které jsou pod ním. Vše pečlivě umyjte ve dřezu. Špínu z talíře i plastových součástek dostanete nejlépe pomocí klasického přípravku na mytí nádobí. Pokud se vám ale nechce, klidně můžete práci přenechat myčce nádobí.

Vydrhněte stěny mikrovlnky

Se zaschlou špínou si poradí čisticí sprej do mikrovlnky, ale pokud jej nemáte po ruce, vystačíte si i s domácími čisticími prostředky, na které nedaly dopustit ani naše babičky. Citron, ocet, jedlou sodu i sůl má k dispozici téměř každá domácnost. K ruce si kromě čističů vezměte také jemnou houbičku a hadřík. Drátěnka by mohla poškodit povrch a narušit pohyby mikrovln.

Jedlá soda či ocet

Vyčistit mikrovlnku sodou či octem není žádná věda. Připravte si hadřík nebo jemnou houbičku a celý vnitřek pořádně vydrhněte. Nakonec stěny omyjte čistou vodou a utřete do sucha utěrkou. Jedlá soda si poradí s usazeninami a šmouhami, ocet nasaje veškeré pachy. Po vymytí bude trouba krásně čistá a bez zápachu.

Horká voda s octem

Na hodně špinavou mikrovlnku zkuste použít horkou voddu s octem. Naplňte čistou vodou asi polovinu hrnnku, zbytek dolijte octem a vložte do mikrovlnky. Tentokrát troubu zapněte na nejvyšší výkon a nechte směs v hrnku přejít varem. Poté opatrně horký hrnek vyndejte a nakonec odstraňte jemným hadříkem všechny uvolněné nečistoty.

Citron

Troubu lze vyčistit také pomocí citronu. Do misky s vodou přidejte pár plátků citronu a vložte na noc do mikrovlnky. Druhý den půjdou nečistoty mnohem lépe dolů.

Citron funguje výborně i na odstranění zápachu z mikrovlnky. Do hluboké misky nalijte šálek vody se šťávou a kůrou z jednoho citronu a nechte 5 minut povařit. Potom celý vnitřek vyčistěte měkkým hadříkem.

Sprej a mýdlová voda

Pokud jsou na stěnách mikrovlnky zaschlé zbytky jídla a připáleniny, které ne a ne dostat dolů, budete muset použít silnější kalibr v podobě speciálního spreje do mikrovlnné trouby. Při jeho aplikaci ale dejte pozor na zadní stěnu s průduchy. Tam nestříkejte chemické přípravky. Zbytky čisticího prostředku by se mohly dostat do jídla a způsobit zdravotní problémy. Na průduchy vám bohatě postačí teplá mýdlová voda.

Finální očista

Pokud už vnitřek mikrovlnky opět září čistotou, je na řadě poslední krok, a to vyčistit troubu i z venkovní strany. Otřete vnější plochy vlhkým hadříkem. Dbejte na to, aby se do větracích otvorů nedostala voda. Otřete dvířka i okénko po obou stranách. Nezapomeňte na těsnění. Ovládací panel nesmí navlhnout.

Chytré řešení

Pokud vás pravidelné čištění mikrovlnky nebaví, zkuste se poohlédnout po modernějším typu spotřebiče, který nabízí samočisticí funkci. Ta funguje na principu vysokých teplot, které spálí nečistoty. Po skončení programu pak stačí jen povrch trouby setřít a máte hotovo. Díky samočištění si nemusíte dělat starosti s pravidelnou ruční údržbou a ušetříte tak spoustu času i energie. A pamatujte si, že když nečistoty uvnitř trouby otřete vlhkým hadříkem hned, co si jich všimnete, ulehčíte si práci a hlavně nesnížíte kvalitu dalšího připravovaného jídla či nápoje. O tom, jaké nádobí je vhodné do mikrovlnky a jaké naopak ne, jsme psali zde.

Tipy, jak předejít zašpinění trouby při vaření

  • K ohřevu a vaření jídla používejte plastový krycí talíř. Zabráníte tak připalování jídla na stěnách a zajistíte rovnoměrný ohřev.
  • Nastavte vždy nejkratší možný čas ohřevu jídel i nápojů. V případě potřeby ho prodlužte.
  • Velké kusy jako kuře nebo hamburgery během vaření několikrát otočte. Urychlíte tak jejich přípravu.
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Ať nemusíte na letišti přebalovat kufry. Několik cenných rad, jak s elektronikou do letadla

Ať nemusíte na letišti přebalovat kufry. Několik cenných...

Na výlet do Plzně i s dětmi: Koupání v rybníce, za...

Poznejte zapomenutý ostrov Chorvatska, kde na vás dýchne klid...

Úchvatná místa Krkonoš, která letos určitě musíte vidět

Pozoruhodné Japonsko. Co všechno jste možná netušili o Zemi...

Poznejte polský Hollywood. Město s poněkud temnou minulostí

Zavřít reklamu