Kvašená zelenina je poklad pro lidské zdraví. Díky moderním pomocníkům ji připravíte snadno a za pár korun

Tipy a inspirace 24. června 2018 | 08:51 — Marie Drahá
Kvašené okurky nebo zelí v domácnostech našich babiček nikdy nechyběly. Dnes se nakládané zelenině říká picles a řadí se dokonce k superpotravinám. Zvyšuje imunitu a je velkým bojovníkem proti bacilům. Zatím jste nepodlehli tomuto trendu? Pomoci může pár šikovných pomocníků.
Další 4 fotografie v galerii
Kvašená zelenina má mnohem víc vitaminů než sterilovaná / Shutterstock

Mezi zavařenými okurkami a tzv. kvašáky je jeden velký rozdíl: sterilované sice déle vydrží, ale v těch kvašených zůstává díky prospěšnému mléčnému procesu více vitaminů. Kvašená zelenina není výmysl posledních let, má obrovskou tradici. Napomáhá k lepšímu fungování střev a pomáhá také při dietách.

Práci usnadní celá souprava

Možná si představíte třicetilitrový kameninový hrnec, ve kterém se kvasilo dřív, a už předem to vzdáte. Takové množství přece není možné sníst, aniž by se nezkazilo! Vhodnější je proto pořídit si menší nádobu. Kuchyňští výrobci nabízejí v dnešní době celé soupravy pro domácí kvašení. Jsou skladnější a pořídit si je může kdokoliv. Stojí jen pár stovek korun. Hodit se může do domácnosti i zavařovací hrnec. V létě poslouží na třešně, v zimě do něj uděláte svařák, psali jsme zde.

Víčko postupně uvolňuje tlak

Soupravu na kvašení tvoří obvykle sklenice se vzduchotěsným víčkem. To je opatřeno speciálním ventilem, který uvolňuje tlak vznikající během kvašení a do sklenice nevpouští vzduch. Mívá několikaletou záruku a dá se mýt i v myčce. Nezřídka k ní dostanete i recepty pro přípravu domácího kysaného zelí, kvašených okurek, nakládané zeleniny a oblíbeného pikantního nakládaného čínského zelí kimchi. Pokud byste rádi kvasili v menším množství a v běžných zavařovacích sklenicích, stačí si pořídit pouze víčko z odolného plastu s ventilem ze silikonu a nerezavějící oceli. Umyjete jej lehce pod tekoucí vodou.

Zatíží závaží z přírodní keramiky

Zeleninu je při kvašení nezbytné zatížit. Dřív se k tomuto účelu používal těžký kámen, který bylo potřeba pořádně umýt a ideálně vyvařit. Dnes si můžete koupit závaží z přírodní keramiky, které vytvoří ve sklenici kruh. Zatíží krouhanou zeleninu tak, že bude kompletně ponořené v nálevu po celou dobu kvašení.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Ve vesmíru existuje objekt, kterému vědci přezdívají zabiják hvězd

Urodilo se vám hodně dýní? Poradíme, jak tyto melouny...

Chcete doma pěstovat bylinky? Vyvarujte se těchto chyb

Jsou krásné, ale velmi nebezpečné. Nerostou vám náhodou...

Připravte si doma hřejivý ajurvédský Masala chai, v zimě se...

Víte, jak pečovat o plot? Poradíme vám, aby zůstal dlouho...

Zasaďte právě teď okrasné cibuloviny, na jaře sklidíte...