Připravte krb na zimu už nyní. A plískanice mohou přijít klidně zítra

Tipy a inspirace 21. září 2018 | 16:54 — Marie Drahá
Žádné topení nenahradí teplo a vůni praskajícího dřeva. Říká se, že krb nebo kamna jsou srdcem domova. Abychom je užívali co možná nejdéle, vyžadují pravidelnou péči, před topnou sezonou navíc patřičnou přípravu.
Další 3 fotografie v galerii
Topeniště si žádá před sezonou o důkladné vyčištění / Shutterstock

Údržba krbů a kamen není nijak složitá ani zdlouhavá. Naprostým základem je kontrola komínu a kouřových cest, čímž předejdete možnému požáru v domě. Před topnou sezonou je nutné pozvat si na návštěvu kominíka. Kdyby se cokoliv stalo, bez potvrzení o revizi neuvidíte od pojišťovny ani korunu. Rodinný dům by měl dokonce přijít kominík zkontrolovat kvůli bezpečnosti alespoň dvakrát ročně.

Další důležitou povinností je pak čištění a vymetání vyhořelého popela. Jestli jste tuhle záležitost odbyli na jaře, pusťte se do ní teď. Než přijde zima, budete mít krb hezky připravený. Vymeťte z krbu nebo kamen veškerý popel a odstraňte vyhořelé uhlíky. Zkontrolujte průduchy a vše vyčistěte od nánosů sazí. Během topení je pak pochopitelně nutné vynášet popel pravidelně. Využijte jej například na kompost.

Kašička z popela

Zapomenout nesmíte v rámci velkého gruntování ani na dvířka. Obzvlášť skleněné vám mohou dát zabrat. Podle zkušeností však na ně skvěle fungují staré noviny, které je zbaví sazí a mastnoty. Vyzkoušet lze celou řadu speciálních čističů, osvědčená je ale také kašička z jemného popela, jedlé sody a horké vody. O péči si říkají také pojezdy a rukojeti dvířek. Protáhněte je obyčejným olejem.

Suché hoří pomaleji

Na četnost čištění krbu během sezony má jednoznačně vliv kvalita dřeva. Než s ním začnete přikládat, mělo by být dostatečně proschlé. Hoří totiž pomaleji a krbovou vložku důkladně prohoří. Pro topení v krbu se hodí buk, dub, topol, bříza, habr, lípa i kaštan. Měkké dřevo využijete maximálně na roztápění. Topeniště by nemělo být dřevem přeplněno, oheň se tak spíš zadusí.

Mějte v zásobě třísky

Pozor si dejte na podpalovače. Chemické totiž nepříjemně zapáchají a hodně kouří. Raději si připravte do zásoby třísky z měkkého dřeva nebo mějte po ruce podpalovače na přírodní bázi. Některé jsou vyrobeny například z čistě přírodní dřevité vlny.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Už jste zkusili virtuální cestování? Daleké kraje můžete navštívit i z pohodlí domova

Už jste zkusili virtuální cestování? Daleké kraje můžete...

Nemůžete se dočkat sluníčka? Ostrov na jihu Evropy zahajuje...

Znáte Prýgl? Oblíbené přehrada vybízí ke sportu i rekreaci

Tunisko: Vychutnejte si teplé moře, památky, golf i...

Čtyři tipy, kde strávit v Čechách nezapomenutelné...

Irsko: Neuvěřitelně zelená země, kterou si zamilujete na...

Zavřít reklamu