Jak skladovat mouku, aby vám nezatuchla a nedali se do ní moli

Tipy a inspirace 31. března 2020 | 09:33 — Anna Novotná
Známé pravidlo zní: Mouku nikdy nenakupujte do zásoby. Při delším skladování, převyšujícím několik měsíců, zatuchne. Pokud jste ale přece jen nakoupili tuto potřebnou surovinu do zásoby, a teď nevíte, jak ji skladovat, aby vám nezatuchla a nedali se do ní moli, poradíme vám.
Další 4 fotografie v galerii
Mouka vám může při špatném skladování zatuchnout a změnit chuť / Depositphotos

Mouku byste si správně nikdy neměli kupovat do zásoby. Proč? Při delším skladování, převyšujícím několik měsíců, zatuchne a v konečném důsledku změní i chuť. Jenomže v této situaci, kdy se člověk pomalu bojí jít do obchodu, si řada lidí udělala opravdu větší zásoby mouky, možná mnohem větší, než obvykle vůbec spotřebují za celý rok. Co tedy s tím? Pokud nehodláte denně péct chleba, nezbývá vám nic jiného, než mouku skutečně dobře uskladnit.

Mouku běžně skladujeme na spíše tmavém, suchém a větraném místě, při teplotě okolo 15 až 18 °C, ideálně ve vzduchotěsné dóze. Nikdy ji nenecháváme v papírovém sáčku, ve kterém si ji z obchodu doneseme.

Spíž nebo komora?

Mouka snadno přijímá cizí pachy, proto byste měli velmi pečlivě zvážit, kde ji uskladníte. Ideální jsou vzdušné tmavé spíže, nebo dobře větrané prostory v domácnosti. Velké pytle ani malé kilové sáčky mouky nesmějí nikdy stát přímo na podlaze a nesmí se opírat přímo o zeď.

Použít můžete mrazák

Pokud se chcete vyhnout nechtěným hmyzím návštěvníkům, stačí mouku po přinesení z obchodu na pár hodin nechat v mrazničce. Nízká teplota zlikviduje všechny případné zárodky a vajíčka.

Nenechávejte ji v papírovém sáčku, ve kterém si ji donesete

Neotevřenou mouku můžete sice skladovat i několik měsíců, avšak dobře se podívejte, zda nemáte někde porušený obal. Mouka by pak rychle mohla navlhnout a snadněji ji mohou napadnout mouční nepřátelé. Pokud nemáte jistotu, raději ji hned přesypejte do plátěných sáčků jako v dávných dobách. Nemáte-li je, postačí i dobře uzavíratelné dózy. Ty jsou většinou průhledné, díky čemuž můžete zaznamenat každou nežádoucí změnu či příměs. Pokud do nádoby přidáte pár listů bobkového listu, můžete mít jistotu, že to zaručeně odpudí červy. V žádném případě neskladujte mouku již v otevřených sáčcích.

Čas od času provzdušnit

Mouka se musí čas od času prosívat a větrat - pokud je jí uskladněno větší množství a nestačí se spotřebovat. Chcete-li mouku uchovat delší dobu, lze ji prý uchovávat také v lednici či mrazáku. V něm můžete mít i celou řadu dalších potravin, například i ořechy. Psali jsme také: Jak správně skladovat vejce, abychom je udrželi co nejdéle a proč je nenechávat v kartonu.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Ať nemusíte na letišti přebalovat kufry. Několik cenných rad, jak s elektronikou do letadla

Ať nemusíte na letišti přebalovat kufry. Několik cenných...

Na výlet do Plzně i s dětmi: Koupání v rybníce, za...

Poznejte zapomenutý ostrov Chorvatska, kde na vás dýchne klid...

Úchvatná místa Krkonoš, která letos určitě musíte vidět

Pozoruhodné Japonsko. Co všechno jste možná netušili o Zemi...

Poznejte polský Hollywood. Město s poněkud temnou minulostí

Zavřít reklamu