Zahrada podle feng shui. Nesmí chybět ohniště, pítko ani soukromí

Exterier 31. května 2021 | 14:05 — Marie Drahá
Záleží vám na tom, abyste bydleli v harmonii, rovnováze a dokonalém souladu s přírodou? Vhodně uspořádaný interiér je základem staročínského učení feng shui. Pokud přemýšlíte také nad renovací zahrady, pohlídejte si, aby v ní našlo zastoupení všech pět elementů přírody.
Dalších 5 fotografií v galerii
Feng shui klade důraz i na to, aby byl prostor smysluplně využitý / Depositphotos

Oheň, země, voda, dřevo a kov. Pět elementů, které by měly být podle učení feng shui vždy v rovnováze. V případě zahrady u domu není složité si tuto jedinečnou oázu klidu vybudovat. Abyste pozitivní energie na čerstvém vzduchu načerpali co nejvíc, uspořádejte si zahradu tak, abyste z ní měli radost a trávili na ní v letních dnech co nejvíce času. Feng shui totiž klade důraz jak na funkčnost, tak i na život samotný.

Oheň

Element ohně zastoupí v zahradě nejčastěji gril nebo ohniště. Pokud však předem víte, že byste je nevyužili, vsaďte na květy v odstínech oranžové nebo červené barvy. Mohou to být třapatky, zavinutky či denivky.

Země

Rozkvetlé záhony jsou na zahradě prvotním symbolem země. Nikdy je však nezakrývejte mulčovací kúrou. Jestli dáváte přednost anglickému trávníku, ozdobte zahradu hliněnými nádobami nebo květináči z kameniny.

Voda

Přemýšlíte nad vodním prvkem? Zahradě bude slušet malá fontána nebo užitečné pítko pro ptáčky. Pokud si troufáte, vybudujte si na ní menší jezírko. Voda ve všech podobách poskytne útočiště ptákům, motýlům i létajícímu hmyzu. Potěšit je můžete i medonosnými rostlinami nebo hmyzím hotelem.

Dřevo

Pergola či nábytek ze dřeva se stanou ideálním místem pro meditaci nebo odpolední kávu. Element dřeva může ale nahradit také vhodný plot, kterým ohraničíte pozemek tak, aby poskytoval dostatečné soukromí. Alternativou může být živý plot z tújek, popínavých rostlin či bambusu.

Kov

Lucerny, kovové sošky, jednoduchý nábytek či kvetoucí kolo jako nevšední zahradní dekorace. Možností, jak zastoupit v zahradě element kovu, je celá řada. Nezapomeňte některé z nich umístit u vchodu do domu. Pozitivní energii čchi správně nasměrují také do interiéru. Dále čtěte: Venkovské zahrádky mají své kouzlo. Jsou okrasné, ale také jedlé a léčivé.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu